Kljub levkemiji pripravil slikarski presežek

V znanem objektu Zaplata v Tupaličah je Franc Guček - Guči priredil razstavo.

Objavljeno
11. november 2010 15.16
Boštjan Fon
Boštjan Fon
TUPALIČE – Skoraj četrt stoletja bo mimo in dogodek s slikarijo Riharda Jakopiča se je že spremenil v legendo. Leta 1988 je bilo, ko so kriminalisti v Sloveniji presojali dve različici Jakopičevega dela Topoli. Da bi bil hec še večji, sta imeli obe sliki enak okvir, platno, barvo, ten, žebljičke v okvirju, starost, vse je bilo povsem enako, pa še profesura na likovni akademiji je imitacijo potrdila za original. Izvedelo se je, da je staranje imitacije Topolov, slike, ki danes visi v muzeju kriminala v Tacnu, opravil nezaposleni urar finomehanik Franc Guček - Guči. Sodeloval je kot strokovnjak za staranje. Zaradi veselja delati ljudem veselje s svojim talentom je bilo takrat preklemansko zoprno, a je bilo na sodišču dokazano, da ga je naročnik imitacije, ko je uvidel popolnost izpod rok Gučija, izrabil za svoje zle namene.

V lovcem izredno znanem objektu Zaplata v Tupaličah je priredil novo razstavo, ki je presežek: »S slikanjem sem preglodal tudi tista dva najtežja meseca, ko sem se pobiral po tistem, ko sem izvedel zoprno novico o svojem zdravstvenem stanju, ko so mi povedali, da imam kronično limfatično levkemijo.«

Tokrat je Franc Guček zadel s tehniko in izvedbo. In predvsem z novo, neomajno voljo do svojevrstne, njegove in za široke ljudske množice dobrohotne slikarske umetnosti, pa čeprav mu zdravje ne služi tako, kot mu je v času, ko se je zabaval z Jakopičevimi Topoli.