Ko se je skrajšal dan in premaknila Zemlja

Na Zemljino rotacijo vplivajo tudi manjša tresenja, kot je zdajšnje na Japonskem.

Objavljeno
15. marec 2011 16.00
S. U.
S. U.
RICHMOND – Katastrofalni potres z magnitudo 8,9 po Richterjevi lestvici, ki je prizadel Japonsko, je bil tako močan, da je Zemljo premaknil za četrt metra. Strokovnjaki opozarjajo, da naj bi se posledice videle v dolžini dneva in v spremembah letnih časov. Po podatkih ameriškega geološkega zavoda (U. S. Geological Survey's), se je celotna Japonska premaknila kar za 2,4 metra.

»Mogoče 25 centimetrov zveni veliko, če se to zgodi pred vami, ampak če pogledate na Zemljo kot celoto, je zelo malo,« je bil do strahov kritičen profesor na univerzi v Torontu, Andrew Miall. Vseeno bo dolžina dneva sedaj skrajšana za 1,8 mikrosekunde.

Dolžina dneva se je že menjala

To pa ni prvič, da je uničujoči potres spremenil dolžino dneva. Lanski potres v Čilu z 8,8 stopnje po Richterjevi lestvici je skrajšal dan za 1,26 mikrosekunde, medtem ko je leta 2004 potres v Sumatri z rušilno močjo 9,1 po Richterjevi na lestvici dan skrajšal za 6,8 mikrosekunde.

»Na Zemljino rotacijo imajo načeloma vpliv tudi manjša tresenja, vendar je njihov učinek še veliko manjši,« je te podatke komentiral ameriški seizmolog Richard Gross.

 

Oglejte si videa katastrofe: