Kočija v vodi, 
otroci utonili

Kočijo je splašeni konj v neurju z mostu potegnil v vodo.

Objavljeno
28. februar 2011 19.40
F. S.
F. S.
LOUISVILLE – V vasi Fancy Farm v ameriški zvezni državi Kentucky, v kateri živijo amiši, člani anabaptistične veje protestantske krščanske verske skupnosti, prvi so se iz Švice priselili v ZDA v 18. stoletju, se bodo v torek poslovili od štirih otrok, žrtev tragične utopitve v naraslem potoku Roascoe. Utonili sta sestri Rosemary in Sarahmae Wagler, stari pet mesecev in pet let, njun osemletni brat Samuel in njihova 11-letna sestrična Elizabeth Wagler. Preostali potniki v kočiji, trije odrasli in še trije otroci, so se iz naraslega potoka s plavanjem rešili na breg. Brez posledic jo je odnesel tudi v kočijo vpreženi konj, ki se je skupaj z razdejano amiško kočijo v temi nekako privlekel na breg.

V Kentuckyju so prejšnji teden divjale hude nevihte, po katerih je večina voda v državi prestopila bregove in poplavljala. Ker je bilo v omenjeni kočiji, ki jo je zaradi strel, močnega vetra in dežja splašeni konj z mostu potegnil v vodo, sedem otrok in trije odrasli, bi se za družino Wagler lahko končalo še veliko huje in bi morali na pokopališču v naselju Fancy Farm izkopati še nekaj grobov več. Družina se je zvečer vračala domov iz skupne lesene telefonske govorilnice amišev, postavljene približno na pol poti med naseljema Dublin in Fancy Farm. Waglerjevi, ki tako kot vsi amiši nimajo radia in televizije, so se s kočijo odpeljali po nakupih v mestece Mayfield, pravi razlog za četrtkov odhod od doma pa je bil vnaprej dogovorjen telefonski pogovor iz skupne telefonske govorilnice.

Oče utopljenih otrok je bil s starši, ki živijo v sosednji državi Misuri, že leta dogovorjen, da se vsaka dva meseca slišijo po telefonu. Na njihovo nesrečo sta dva meseca od zadnjega pogovora minila prav prejšnji četrtek, ko vreme v Kentuckyju res ni bilo primerno za vožnjo in izlete s kočijami. Nesreča se je zgodila malo pred 20. uro. Trupla treh otrok so policisti in gasilci iz Mayfielda, ki se jim je pridružilo še 50 amišev, našli že pred polnočjo, truplo 11-letnice pa so potegnili iz vode naslednje jutro.