Komaj rojeno žrebe 
že zvezdnik v Stožicah

Z gala konjeniško predstavo Lipica v Ljubljani so Stožice prestale konjeniški krst.

Objavljeno
12. marec 2011 11.05
Jaroslav Jankovič
Jaroslav Jankovič
LJUBLJANA – Prestolnica je včeraj doživela konjeniški krst. V tem mestu je sicer že gostovalo nekaj cirkusov s konji, a nikoli doslej ni k nam zavila nobena paradna konjeniška skupina, ki sicer nastopajo po vsej Evropi. Konjeniški spektakel Lipica v Ljubljani je bil tako ali drugače prvinski. Dopoldne je navdušil šolarje, ki so prišli z vseh koncev Slovenije gledat nastop naših kraških sivcev. Na večer pa so se v Stožicah zbrali vsi konjeljubci pa tudi vsa ljubljanska in politična elita.

Ovca na konju

Kar 56 lipiških konjarjev, med njimi jahači, konjarji, veterinarji, kočijaži ..., so v Stožice pripeljali 25 najboljših belih konj. Od tega 14 elitnih žrebcev, ki zmorejo najbolj zahtevne dresurne akrobacije. Predstavili so se tudi rejci lipicancev v zelo izvirni opravi: z ovčjim krznom prek sedla. Delovali so zares slikovito, s tako osedlanim konjem je čez Kranjsko verjetno jezdil Valvasor. Trener jahalne skupine rejcev lipicancev Žarko Kariž nam je povedal, da je tako opravo predlagal režiser.
Medtem ko so se lipiški jahači prestavili s klasično dresurno šolo, so rejci jahali bolj svobodno, med drugim so živali pognali v čisto pravi terenski galop. Posebno lepo se je predstavila družina Hosta, rejci Lipicancev s Sel pri Šentjerneju, ki so lani praznovali 30-letnico Kobilane Hosta. Poleg plemenjakov, belega in črnega žrebca, so s seboj pripeljali kobile z mesec ali dva starimi žrebeti. Medtem ko so matere brez težav stopale za vodniki in so se žrebeta stiskala k nogam, se je zadnja kobila sredi hodnika odločno obrnila in zarezgetala. Skoraj črni malček ji ni sledil. Gospodar Andrej Hosta ga je dvignil v naročje kot malega psa in odnesel v dvorano, očitno zelo skrbna mati pa mu je pomirjena sledila. »Malce je utrujen, star je komaj 14 ur,« nam je povedal Hosta. Štirinajst ur staro žrebe, pa je imelo že prvi nastop. Ne verjamemo, da je investitor novega športnega centra Stožice predvideval, da bi v dvorani s 13.000 sedeži kdaj gostili konjenike, a kot je kazalo na četrtkovi večerni generalki pred petkovim gala nastopom, so se tako konji kot konjeniki v Stožicah kar dobro znašli.

Na vseh štirih

Usmerili so nas na vhod štiri, kjer so v garažah postavili preproste prenosne bokse. Razen tega, da je konjem na gladkem podu malce drselo, ni bilo večjih težav. Glavni lipiški trener Dušan Mezgec nam je povedal, da so jih pričakovali več: »Konji so malce vznemirjeni, ker so prišli v prostor, ki ga ne poznajo. Vendar za zdaj stvari tečejo celo bolje, kot smo pričakovali.« Sicer temperamentni lipiški žrebci so v areni stoično prenašali tudi nas vsiljivce, ki smo jim bliskali v oči; tu in tam je kakšen poskočil in zatopotal. Pred dopoldansko predstavo se je zgodilo, da je jahač zajezdil konja, temu pa je spodrsnilo in padla sta po tleh. Lepo sta se pobrala. Večnamenska dvorana je sicer dovolj velika, vendar je arena v izmeri 20 krat 50 metrov vendarle za deset metrov prekratka in pet preozka glede na mednarodne standarde. »Malce smo stisnjeni, prostor bi lahko bil večji, a znamo tudi tako,« nam je zatrdil Mezgec. Skupno je v Stožicah nastopilo več kot 50 lipicancev. Tik pred nastopom smo v ženski garderobi ujeli Birgit Fabris, lipiško jahačico, po rodu Nemko, ki nam je zagotovila: »Ko boste enkrat znali jezditi lipicanca, potem lahko jezdite vse konje tega sveta.«