Koširjevi morilci 
še niso obsojeni

Na sodišču zdaj obljubljajo, da bodo v tej zadevi veliko podjetnejši.

Objavljeno
06. februar 2011 19.18
Boštjan Celec
Boštjan Celec
BEOGRAD – »Sojenje za okrutni umor slovenskega prevoznika Darka Koširja se je končalo. Dvema obtoženkama, ki sta bili v času dejanja polnoletni, grozi do 40 let zapora, dvema z zatožne klopi, ki 18. maja 2005 še nista bila stara 18 let, pa nekaj let bivanja v ustrezni ustanovi za mladoletnike.«

O bliskovitem sodnem procesu, ki je trajal le nekaj razprav, smo tako poročali iz Srbije septembra 2007. Odtlej so minila tri leta in pol, sodbe pa še vedno ni.

»Res še ni končano«

Zakaj ne, nam na pristojnem beograjskem višjem sodišču ne znajo pojasniti, neuradno pa govorijo o tem, da so bile takrat, ko bi morala biti razsodba, v Srbiji volitve za sodnike in da sodniki takrat niso hoteli razsojati, da se ne bi komu zamerili in izgubili mandat. Potem so na primer Košir očitno malce pozabili, v zadevi se je prav zaradi volitev zamenjal sodnik, ki je spis nekajkrat privlekel na mizo že lani, a mu naroka ni in ni uspelo izpeljati, saj je vsakič dobil izgovor, da je kateri od obtožencev bolan ali da je upravičeno zadržan kdo drug, ki je vpleten v ta sodni proces.

Tudi za sojenje, ki je bilo napovedano za četrtek, je zaradi že večkrat slišanih izgovorov znova odpadlo. »Obtožena Dragana Okić je prek svojega zagovornika sporočila, da je zbolela,« je napisala tiskovna predstavnica beograjskega višjega sodišča Dušica Ristić in prepričevala, da primer Košir sploh ni sodna jara kača, »ampak je bilo v tej zadevi enkrat že razsojeno in je sodba padla na srbskem vrhovnem sodišču, zato mora o vsem skupaj še enkrat odločati prvostopenjsko sodišče«.

Hiteli smo jo prepričevati, da nima prav in da je vse skupaj obtičalo leta 2007, ko je bila za november napovedana sodba. Preverila je in bila opazno šokirana: »Prav ste imeli, res se od tedaj ni zgodilo nič. Vendar pa lahko obljubim, da bomo odslej v tej zadevi veliko podjetnejši, saj smo primer Košir uvrstili na seznam starih zadev, ki jih bomo reševali prednostno.«

Kaj pomeni v Srbiji prednostno? Ker je pač četrtkov narok odpadel zaradi bolezni ene od obtoženk, se bodo po besedah Ristićeve zdaj podvizali in so za kmalu razpisali nov narok. S povsem resnim glasom je dodala, da »bo ta 16. junija 2011«.

Krvav konec kvartanja


Zakaj bodo srbski tožilci kljub časovni oddaljenosti od dogodka najverjetneje zahtevali najstrožje kazni za smrt 44-letnega Darka Koširja? Zato, ker se je po njihovem prepričanju 18. maja 2005 na avtocesti Beograd–Šid zgodil načrtovan in okruten umor. V jarku ob avtocesti Beograd–Šid so namreč pri tako imenovani dobanovški pentlji odkrili cisterno s prižganim motorjem, za volanom pa je bil ustreljen človek, ki je v rokah stiskal torbico z denarjem.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Petnajstletnica je izvlekla pištolo