Kriva sta za umor v Gramozni jami

Tega dne so se namreč višji sodniki odločili, da ju bodo za tri desetletja poslali za zapahe.

Objavljeno
08. februar 2011 20.10
Boštjan Celec
Boštjan Celec
LJUBLJANA – To, kar ste danes vi dali meni, naj da bog vam in vašim otrokom,« je zagrmel Ljubljančan Nenad Mirović proti trem članom ljubljanskega višjega sodišča, ki so ga nekaj minut prej obsodili na 30 let zapora. Drugi obtoženec, Gregor Britovšek iz Topolšice, besed sodnice Silvane Vrebac Arifin »Kriv je« sploh ni slišal, saj si je s prsti zamašil ušesa in pozibaval glavo, kot da v sebi mrmra najljubšo pesem. Je pa slišal sodnikov stavek »Obsojen na 30 let zapora,« ki ga je pospremil s kratkim: »Hvala vam.«

Predlanskega oktobra so ju celjski okrožni sodniki zaradi pomanjkanja dokazov oprostili obtožb, da sta 19. marca 2002 zaradi koristoljubnosti s sveta spravila 25-letnega Velenjčana Matjaža Volka. Zaradi okuženosti celjskih sodnikov so se s pritožbo tožilstva spopadli ljubljanski višji sodniki v sestavi predsednica Arifinova, poročevalec Milan Štrukelj in članica Janka Šolinc. Strinjali so se s tožilko Vlasto Nussdorfer, da v krog sklenjeni indici nedvomno dokazujejo, da je Britovšek naročil Miroviću, naj umori Volka, ter mu za to plačal 300 evrov, Mirović pa se je z Volkom odpeljal iz Celja v Ljubljano ter pri Gramozni jami vanj izstrelil štiri smrtonosne krogle.

Obsodili so ju na najvišjo možno kazen po naši kazenski zakonodaji, a sta to najverjetneje pričakovala že od petka.

Na Jelšanah

Sojenje na višjem sodišču se je pač z zaključnimi besedami končalo v četrtek, ko je Nussdorferjeva pozvala senat, naj obtoženca pošlje v pripor. Pred ponedeljkovo sodbo nam je iskreno priznala, da se je še kako bala, da se ne bi ponovil primer Zavašnik, v katerem se pravnomočni obsojenec z begom izogiba odhodu na prestajanje kazni – gre seveda za Roberta Tomaža Zavašnika iz Spodnjih Pirnič, obsojenega na pet let zapora, pred njegovim lokalom Lipa so leta 2005 v stampedu umrla tri mlada dekleta.

Tožilkini strahovi so se skoraj uresničili. V petek so se namreč višji sodniki sestali in se dogovorili, da bodo Britovška in Mirovića v ponedeljek spoznali za kriva, zato so sledili predlogu tožilke ter za obema razpisali tiralico z odredbo o takošnjem priprtju.

Eden od Mirovićevih sorodnikov, ki je že med izrekom sodbe glasno negodoval, da prisostvuje »bruki in sramoti za državo«, nam je povedal, da so tega kriminalisti v petek ob pol šestih popoldne dobesedno izvlekli iz avtomobila sredi ceste v Topniški ulici v Ljubljani.

Britovška so iskali na njegovem domu, a ga niso našli. Menda pa so policisti izdali, da ga iščejo, ker ga morajo aretirati. K sreči so ga, in sicer v soboto ob 3. uri zjutraj na Jelšanah, ko je hotel na mejnem prehodu s Hrvaško zapustiti Slovenijo.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Ob izreku višje sodbe v imenu ljudstva je bilo vzdušje v majhni sodni dvorani ljubljanske sodne palače precej napeto