Kulturni praznik: več kot dela prost dan

Ponujamo vam nekaj predlogov, kam se lahko podate na Prešernov dan.

Objavljeno
07. februar 2011 20.06
Ma. F.
Ma. F.
LJUBLJANA – France Prešeren, slovenski pesnik in pravnik, je 8. februarja leta 1849 umrl v Kranju, za sabo pa pustil veliko zapuščino slovenskemu narodu. Nesrečno zaljubljeni pesnik je v zvezde koval bogato Primičevo Julijo ter ji posvetil Sonetni venec in druge ljubezenske pesmi. In čeprav velja danes za največjega slovenskega pesnika, v času svojega življenja ni bil deležen slave in priznanja.

Prešeren danes velja za največjega slovenskega pesnika. Sedma kitica Zdravljice, ki jo je napisal leta 1844, je postala besedilo državne himne Republike Slovenije. Obletnico njegove smrti pa praznujemo ob kulturnem prazniku in dela prostem dnevu.

Ponujamo vam nekaj informacij o dogajanju na Prešernov dan in predlogov, kam se lahko podate.

Dan odprtih vrat v Kobilarni Lipica

Kobilarna Lipica se kot ena od pomembnih slovenskih kulturnih ustanov tudi v letu 2011 pridružuje praznovanju osrednjega kulturnega praznika. Že tretje leto zapored bodo tako 8. februarja za vse obiskovalce brezplačno odprli svoja vrata in predstavili bogato kulturno-zgodovinsko dediščino tega pred več kot 400 leti ustanovljenega in leta 1996 za državni kulturni spomenik razglašenega slovenskega bisera.

Obiskovalci bodo na dan odprtih vrat lahko pod strokovnim vodstvom vodičev brezplačno spoznali zgodovino Kobilarne Lipica, izvedeli zanimivosti o lipicancih, si ogledali trening lipiške klasične šole jahanja in kulturni dan izkoristili tudi za ogled slikovite galerije

Prost vstop v Narodni muzej Slovenije in Narodno galerijo

Na slovenski kulturni praznik je vstop v Narodni muzej Slovenije prost. Za obiskovalce so pripravili niz zanimivih prireditev, večina muzejskih publikacij pa bo na voljo s popustom.

Narodna galerija bo na slovenski kulturni praznik odprta od 10. do 18. ure. Vstop bo prost, publikacije in spominke Narodne galerije pa bo mogoče kupiti po znižanih cenah.

Dan kulture in atrakcij v Postojnski jami

Od 10. ure bo v Postojnski jami in pred njo potekal družinski dogodek Dan kulture in atrakcij. Obiskovalci si bodo lahko ogledali razstavo miniaturnih arhitekturnih znamenitosti – Minimundus v Postojnski jami.

Na ogled bodo mnoge svetovne znamenitosti iz Evrope, Amerike in Azije, kot so Kip svobode, Eifflov stolp, stolp in katedrala v Pisi, dunajsko velekolo, čudovite znamenite hišice, gradovi, mlini na veter, ladje, katedrale in še mnogo več. Vožnja z vlakcem bo tako še posebno čarobna, vzdušje v Koncertni dvorani, kjer bo poskrbljeno tudi za svetlobno in glasbeno presenečenje, pa še kako veličastno.

Razstava Prešernovi nagrajenci 2011

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega praznika bodo svečano podeljene na predvečer slovenskega kulturnega praznika, na kulturni dan pa bo od 10. ure dalje v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju na ogled razstava Prešernovi nagrajenci 2011.