Lafarge Cement ustavil sežiganje odpadkov

Sežiganje odpadkov pomeni potencialno nevarnost za ljudi.

Objavljeno
09. marec 2011 16.57
Mo. S./STA
Mo. S./STA
TRBOVLJE – Inšpektorica za okolje Inšpektorata RS za okolje in prostor je v družbi Lafarge Cement izvedla inšpekcijski pregled in podjetje obvestila, da so mu odpravili okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje naprave za proizvodnjo cementa oziroma uporabo alternativnih goriv.

V Lafargeu so tako sežiganje odpadkov že prenehali, njegovo vodstvo pa pričakuje, da bodo o obratovanju cementarne, vključno z uporabo alternativnih goriv, odločali v roku, ki ga je določilo sodišče in pod enakimi pogoji, kot veljajo za vse. Vodstvo je prepričano, da bodo argumenti in dejstva v prihodnje odločili pri presojanju vloge družbe in njene dejavnosti za lokalno okolje.

Tudi župan občine Trbovlje Vili Treven pričakuje, da bodo v podjetju odločitev upoštevali in ravnali v skladu s pravnim redom, kljub temu pa bo inšpektorat spoštovanje izrečene odločbe redno nadziral.

Vedeli že od petka

Novica o sodbi upravnega sodišča, s katero so Lafargeu odvzeli okoljevarstveno dovoljenje, je v javnost prišla že v petek, ko jo je objavilo ministrstvo za okolje in prostor. Kljub temu se sežiganje odpadkov takrat še ni ustavilo, na kar so opozorili predstavniki okoljevarstvenega društva Eko krog. V torek je takojšnjo prekinitev sežiganja odpadkov zahteval še župan sosednje občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, zadeva pa je bila tudi v javnem interesu, saj ob sežigu odpadkov obstaja potencialna nevarnost za zdravje ljudi.