Lažni Kandinsky: 
tri milijone evrov

Tolpa goljufov bi zbiralcu umetnin skorajda prodalo ponarejeno olje slavnega ekspresionista.

Objavljeno
06. februar 2011 20.15
F. S.
F. S.
MILANO – Če bi se posel, o katerem so se dogovarjali skoraj eno leto, o prodaji 60 x 40 centimetrov velikega olja ruskega ekspresionista in enega izmed utemeljitev abstraktnega slikarstva Vasilija Vasiljeviča Kandinskega bogatemu in staremu milanskemu podjetniku in zbiralcu umetniških slik končal, kot je tolpa osmih goljufov načrtovala, bi ga lisjaki opeharili za okrogle tri milijone evrov. Trem Italijanom, trem Izralcem in Nemcema se je donosen posel s ponarejenim oljem K-19 slavnega ruskega slikarja izjalovil tik pred ciljno črto, saj so si v pričakovanju milijonov očitno že meli roke in po malem tudi že slavili.

Namesto pričakovanega nakazila treh milijonov evrov na račun banke s Kajmanskih otokov so v koordinirani akciji italijanske, nemške in izraelske policije v sredo v Milanu, Münchnu in Tel Avivu na zapestjih osmerice škrtnile lisice. Velike goljufije obtožena osmerica naj bi še pred poletjem sedla pred sodnike, premožni 72-letni milanski podjetnik in zbiralec slik znanih svetovnih ekspresionistov pa si bo lahko s prihranjenimi milijoni kupil kakšno izvirno sliko. Če bo hotel imeti izvirnega Kandinskega, bo moral globlje seči v žep, saj dela slavnega Rusa (leta 1886 v Moskvi rojeni in leta 1944 v Neuilly-sur-Seine umrli Kandinsky, ki je bil sicer diplomirani pravnik in ekonomist in je začel slikati šele pri 30 letih) na svetovnem trgu dosegajo vsaj petkrat višje cene od tiste, ki bi jo skorajda plačal za ponaredek.

Za tri milijone evrov prodajani lažni Kandinsky, olje z naslovom K-19 (za slavnega Rusa taka imena sicer niso bila nič neobičajnega, saj je njegov obsežni opus le s številkami označenih kompozicij in improvizacij), ki ga v resnici sploh nikoli ni bilo, je verjetno leta 2008 za malo večji drobiž naslikal neznani izraelski slikar. Da so mu utemeljili izvirnost, so goljufivi trgovci olje K-19 iz Izraela poslali v Rusijo, kjer je bilo najprej razstavljeno, potem pa je pristalo na steni enega izmed večjih in uglednejših moskovskih muzejev. Poleti 2009 je slika iz Moskve romala v Nemčijo na razstavo v München, od tam pa lani spomladi v eno izmed milanskih galerij, kjer so začeli njegovi lastniki zanjo iskati bogatega in naivnega kupca. In res so ga našli, saj je bil posel z milanskim bogatašem skorajda že pod streho.

Kaj je pri nesojenem kupcu vzbudilo sum, da gre verjetno za ponaredek in je trgovce prijavil policiji, preiskovalci sicer še niso razkrili. Vodja italijanskih preiskovalcev je novinarjem povedal, da je preiskava trajala skoraj štiri mesece, z aretacijo pa se je končala, ko so pridobili ekspertizo ekipe vrhunskih francoskih likovnih izvedencev za dela Kandinskega.