Lažni šejk goljufal zlatarne po Evropi

Hrvata Miroslava Dragutinovića so iskale Belgija, Islandija, Španija in Norveška.

Objavljeno
21. februar 2011 16.45
Mo. S.
Mo. S.
TORINO – V bližini tega mesta je italijanska policija aretirala 47-letnega Hrvata Miroslava Dragutinovića, ki je osumljen množičnih goljufij zlatarn. Po pisanju hrvaških časnikov, ki povzemajo italijanski časnik La Stampa, je bil na čelu tako imenovane bande šejkov, ki je delovala v večjem delu Evrope. Za njim so tiralico razpisale že Belgija, Islandija, Norveška in Španija.

Dragutinović in pripadniki njegove kriminalne skupine so več zlatarn ogoljufali tako, da so se prodajalcem predstavili kot šejki iz Združenih arabskih emiratov (ZAE), nato pa z njimi sklepali dogovore o ogromnih nakupih zlata in nakita. Dobljeno so plačali s ponarejenim denarjem in čeki brez kritja. Zlatarje so z lahkoto prepričali, da so bogati, saj so se vozili z limuzinami, najemali razkošne poslovne prostore in obiskovali luksuzne zabave.

Septembra 2009 so jih v Valencii že skorajda ujeli, vendar so z bogatim plenom pobegnili, pri tem pa uporabili tudi orožje. Na srečo pa je eden od zaposlenih Dragutinovića prepoznal po fotografiji in tako pripomogel k aretaciji.