Lokomotiva bo odstranjena v četrtek

Vzrok nedeljskega iztirjenja še ni pojasnjen, celotna škoda bo znana kmalu.

Objavljeno
23. februar 2011 14.42
Mo. S./STA
Mo. S./STA
LJUBLJANA – Delavci intervencijske skupine Slovenskih železnic (SŽ) bodo danes odstranili razsuti tovor na tirnem zaključku v Zalogu, dele iztirjenega vagona in lokomotive ter pripravili lokomotivo za izvlek.

Intervencijska skupina je, potem ko je bil slepi tir podaljšan za 15 metrov in ko so lahko pripeljali dvigalo do mesta nesreče, v torek izvlekla še zadnji vagon, ki je bil na brežini. Izvlek je bil tehnično zahteven in je trajal ves dan, železniški promet pa med odpravo posledic iztirjenja ni bil oviran.

Napovedujejo, da bodo lokomotivo dvignili v četrtek. Intervencijska skupina bo z nje izčrpala vse tekočine in maziva ter odstranila nekatere njene dele. Delavci infrastrukture si bodo ogledali poškodovane objekte in začeli potrebna popravila. Po dvigu lokomotive bodo opravili strokovni pregled terena, kemično analizo tal in določili ukrepe za sanacijo brežine, in sicer v sodelovanju z upravljavcem vodotoka in podjetjem, ki bo izvajalo ekološko sanacijo.

Višina povzročene škode za zdaj znaša pol milijona evrov, vzroki dogodka pa še niso pojasnjeni, saj preiskava še poteka. Iz še neznanih razlogov tovorni vlak v nedeljo zjutraj ni ustavil in je naletel na tirni zaključek slepega tira. <!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } -->