Mamo pogrizla in
 pobila s kladivom

Ni prvič, da je Izolanka huje poškodovala svojo mamo Marijo Škof.

Objavljeno
11. marec 2011 19.09
Iztok Umer
Iztok Umer
IZOLA – V stanovanju Marije in Vlaste Škof v Ulici Mirke Kleva, na koncu niza vrstnih hišk, ki so jih domačini poimenovali borčevske hiše, saj se je vanje pred desetletji preselila večina članov zveze združenja borcev, v izolskih Livadah, je bilo znova vroče kot že ničkolikokrat doslej. Alkohol je znova razplamtel spor med 48-letno Vlasto in njeno 72-letno mamo Marijo. V besu je Vlasta prijela za kuhinjsko kladivo in z njim mater udarila po glavi, med prerivanjem jo je še obgrizla in popraskala. Nemočna mati je zbežala iz stanovanja, ob vpitju pa je eden od sosedov, ki je slutil, kaj se dogaja pri Škofovih, poklical policiste, ti pa so takoj posredovali.

Ranjeno Marijo so z reševalnim avtomobilom odpeljali v izolsko bolnišnico, kjer je ostala na zdravljenju in opazovanju. Poškodba na glavi naj ne bi bila tako huda, kot je sprva kazalo. Vlasto so odpeljali na policijsko postajo, jo po zaslišanju pridržali in s kazensko ovadbo izročili dežurni preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča. Očitajo ji hudo kaznivo dejanje, in sicer poskus uboja.

Priprta na Igu

Debele tri ure je na koprskem okrožnem sodišču trajalo zaslišanje ovadene Vlaste, ki jo obtožnica bremeni kaznivih dejanj poskusa uboja in nasilja v družini. Po končanem zaslišanju je okrožna državna tožilka Nataša Valentič Kuštra za ovadeno predlagala pripor, saj so se kazniva dejanja nasilja v družini dogajala že v preteklosti, z njim pa bi preprečila tako imenovano ponovitveno nevarnost. Dežurna preiskovalna sodnica Tatjana Cvetičanin je soglašala s tožilkinim predlogom, tako da so kriminalisti Škofovo odpeljali v edini ženski zapor v Sloveniji na Igu. Po zatrdilih tiskovne predstavnice koprske policijske uprave Anite Leskovic so imeli izolski policisti že veliko dela z Vlasto Škof, ki se bojda vdaja pijači, to pa ima za posledico agresivnost, ki jo v glavnem stresa nad nemočno materjo. Samo lani so proti njej napisali dve kazenski ovadbi za kaznivo dejanje nasilja v družini in ji pri tem izrekli še prepoved približevanja, a jo je večkrat prekršila. Vlasta se materi ne bi smela približati bliže od dvesto metrov, toda kaj ko živita v istem stanovanju. Začasno ju lahko ločijo le s tem, da Vlasto napotijo na zdravljenje v idrijsko psihiatrično bolnišnico, a tam je ne morejo imeti za vekomaj. Po končanem zdravljenju jo namreč odpustijo in napotijo na ambulantno zdravljenje. Tega se po navadi ne drži, po besedah sosedov, ki s Škofovima nočejo imeti nobenega stika in opravka, pa je po vsakem prihodu iz Idrije še bolj razdražljiva in agresivna.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: »Prejema socialno podporo, a jo v trenutku zapravi za cigarete in pijačo. Stalno ima čik v ustih.«