Med otroci narkolepsije po cepljenju niso obravnavali

O vplivu cepljenja proti gripi in drugih dejavnikov tveganja na narkolepsijo bo več bo znano maja.

Objavljeno
10. februar 2011 17.37
T. L.
T. L.
LJUBLJANA – Potem ko se je v torek na poročila o možni povezavi med cepivom proti novi gripi in narkolepsijo odzvala tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), smo v zvezi s tem prejeli pojasnila tudi domačih strokovnjakov.

Doslej zbrani podatki kažejo na verjetno povezavo med cepljenjem proti gripi s pandemrixom in povečanjem pojavnosti (incidence) narkolepsije pri otrocih in mladostnikih možna, vendar pa so potrebne temeljite nadaljnje raziskave, sta sporočili doc. dr. Leja Dolenc Grošelj in asist. dr. Barbara Gnidovec Stražišar iz ljubljanskega UKC. Kot dodajata, gre v takšnih primerih verjetno za pridružen učinek cepiva drugim dejavnikom tveganja za narkolepsijo.

UKC in IVZ: Brez prijave narkolepsije po cepljenju

Kot so še sporočili iz ljubljanskega UKC, v letih 2009 in 2010 na kliničnem oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo niso obravnavali nobenega otroka, pri katerem bi potrdili diagnozo narkolepsije, medtem ko so na inštitutu za klinično nevrofiziologijo v tem času obravnavali 27 bolnikov z narkolepsijo. Novih primerov po cepljenju za virus H1N1 še niso imeli.

Veronika Učakar z republiškega inštituta za varovanje zdravja (IVZ) pojasnjuje, da v register nezaželenih učinkov po cepljenju niso prejeli prijave narkolepsije po cepljenju proti pandemski gripi. Skratka, v Sloveniji niso bili odkriti učinki cepiva, ki bi lahko kazali povezavo cepiva z narkolepsijo. So pa na inštitutu po cepljenju približno 100.000 ljudi zdravniki prijavili 309 primerov nezaželenih učinkov: najpogosteje so se pojavljale lokalne reakcije na mestu cepljenja (37 odstotkov), utrujenost (11 odstotkov) in povišana telesna temperatura (11 odstotkov).

Zakaj preplah?

Leta 2009 so na Finskem opisali izrazit porast incidence narkolepsije pri otrocih. V letih 2002–2009 je bila incidenca ocenjena na 0,3/100.000 otrok na leto, po letu 2009 pa je porasla na več kot 3/100.000 otrok/leto. V letih 2009 in 2010 so obravnavali 60 primerov narkolepsije pri otrocih v starostni skupini od 4 do 19 let in kar 52 (skoraj 90 odstotkov) otrok je zbolelo v osmih mesecih po cepljenju proti pandemski gripi A (virus H1N1) s cepivom pandremrix. Največji porast incidence so opazili v najmlajši skupini otrok od 5 do 15 let. Podoben porast pojavnosti narkolepsije pri otrocih so opisali tudi na Švedskem, kjer je precepljenost otrok proti virusu H1N1 več kot 60-odstotna, in na Islandiji, kjer pa so opazovali porast narkolepsije tudi med necepljenimi otroci in mladostniki.

Več bo znano maja

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je skupaj s konzorcijem VAESCO (Vaccine Adverse Events Monitoring and Communication) zato oblikoval delovno skupino, ki bo v večcentrični študiji primerov in kontrol v devetih evropskih državah raziskala vpliv pandemskega cepljenja proti gripi in drugih dejavnikov tveganja na začetek narkolepsije. Izsledki te raziskave bodo predvidoma objavljeni maja 2011.