Med pobalinsko zrežirano zgodbo in resnico

Grims (SDS): Koalicija dokazuje, da se boji resnice o Patrii.

Objavljeno
24. februar 2011 12.27
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Predsednik komisije DZ za preiskavo zadeve Patria Branko Grims ni pridobil niti enega dokumenta, na podlagi katerega bi komisija začela z delom, na lastno pest se je tudi odločil, katere priče bo zaslišal, je obstrukcijo koalicijskih članov komisije pojasnil Dejan Levanič. SDS poziva, naj najprej predloži dokaze, da je bila zadeva Patria zrežirana.

»To, kar se je danes dogajalo na seji preiskovalne komisije, jasno demonstrira to, kar smo ves čas očitali predsedniku komisije Grimsu. Komisijo je vodil in nadaljeval kljub temu, da ni bila sklepčna, skušal je povzeti nekatere neresnice, za katere smo že poskušali dokazati, da ne držijo,« je dejal poslanec SD Levanič.

Komisija DZ o Patrii namreč ni zaslišala priče Milana Cvikla, saj je bila zaradi obstrukcije koalicijskih članov komisije z izjemo predstavnika DeSUS nesklepčna. Cvikl je sicer prišel v poslopje državnega zbora, vendar pa se koalicijski člani komisije z izjemo predstavnika DeSUS niso udeležili seje, zaradi česar je bila komisija nesklepčna. Predsednik komisije Grims je ob tem ponovil, da s tem koalicija dokazuje, da se boji resnice o Patrii.

Po prepričanju Grimsa vlada in koalicija blokirata delo komisije. Kot je pojasnil, je namreč prav na zahtevo koalicijskih članov komisije pred predvidenim zaslišanjem Cvikla sklical tudi pripravljalno sejo, ki pa se je omenjeni člani komisije prav tako niso udeležili. S tem, ko so povzročili nesklepčnost, pa so po besedah predsednika komisije onemogočili tudi zaslišanje priče. Nihče od njih z izjemo člana iz vrst LDS Antona Anderliča se ni niti opravičil, je povedal Grims.

Je res vse skupaj »ena pobalinsko zrežirana zgodba«

»Očitno da se vladajoča koalicija boji resnice, da je vse skupaj ena pobalinsko zrežirana zgodba,« je pristavil Grims in omenil tudi dopis ministrstva za notranje zadeve, ki po njegovih besedah komisiji ni priskrbelo podatkov o nekdanjem predsedniku protikorupcijske komisije Dragu Kosu.

Cvikl v konfliktu interesov?

Kot je dejal Grims, so Cvikla želeli zaslišati, ker je eden ključnih problemov, zajetih v aktu o ustanovitvi preiskovalne komisije, preiskava glede konflikta interesov. Gre za delo prejšnje preiskovalne komisije o aferi Patria, ki jo je vodil prav Cvikl. Izvedenec te komisije je bil namreč vodja konkurenčnega projekta in je bil po Grimsovem prepričanju v očitnem konfliktu interesov. Za to pa je odgovoren predsednik tedanje komisije Cvikl, je prepričan predsednik komisije.

Pred Cviklovo komisijo je v prejšnjem mandatu kot izvedenec sicer pričal tudi Ivan Prebil. V SDS so že tedaj opozarjali, da je Prebil v neposredni poslovni povezavi s podjetjem Sistemska tehnika, ki se je potegovalo na razpisu za nabavo oklepnikov.

Cvikl bo še prišel na zaslišanje

Grims pa je danes še pojasnil, da je naslednja seja komisije že sklicana in da bo nanjo spet vabljen tudi Cvikl. Ta je danes prišel v poslopje državnega zbora in v izjavi za javnost napovedal, da se bo tudi v prihodnje pripravljen udeležiti zaslišanja.

Po njegovem mnenju sicer komisija želi na neustrezen način revidirati delo komisije, ki jo je vodil sam. »Komisija za ugotovitev težav pri izvedbi pogodbe o nakupu oklepnikov 8 x 8 in o povezanosti teh poslov s trgovino z orožjem se je na žalost končala z mojo razrešitvijo julija 2008,« je spomnil Cvikl.

Kot je dejal, bi takrat komisija lahko končala delo. Cvikl upa, da je Grimsova komisija povzela vsaj poročila dveh izvedencev glede poslov, ki »so se izvajali zgodaj v času samostojnosti Slovenije in so se potem na nek način skoraj ponovili v času izvedbe pogodbe s Patrio«.