Mercator kupuje nekdanji cvetličar

Kdo je Ivica Todorić, lastnik Agrokora, ki prevzema najboljšega soseda.

Objavljeno
25. februar 2011 12.38
P. P.
P. P.
ZAGREB – Tudi hrvaški mediji se zadnje dni ukvarjajo s podobno temo kot slovenski – o Agrokorovem prevzemu Mercatorja, ki naj bi bil tik pred sklenitvijo. Tako danes Index piše o dogajanju v četrtkovi oddaji Pogledi Slovenije na slovenski nacionalki.

Ivica Todorić, Zoran Janković in Miroslav Mišković so otroci socializma, konkurenti, prijatelji in glavni trgovci Balkana s svojimi kraljestvi in istim konceptom. Ločijo se le po svoji usodi – Janković je vržen s prestola, Mišković je kraljestvo prodal Belgijcem, v igri je ostal le Todorić. Tako so v oddaji predstavili namero Agrokora, da prevzame Mercator.

Kdo je Ivica Todorić?

Družina Todorić je kot iz ameriške nadaljevanke Dinastija. Njihova luksuzna vila je nekdanji kulturni spomenik, vredna je tri milijone evrov, Todorić je rojen leta 1951, ima jahto, svoj helikopter ... Todorić je bil v času Jugoslavije in vse do vrtinca vojne na Hrvaškem cvetličar. Ko je bila povprečna plača na Hrvaškem le 150 nemških mark, mu je leta 1993 Zagrebačka banka dala kredit v vrednosti sedem milijonov nemških mark, ki se je nato pretvoril v javni dolg Hrvaške, so povedali v oddaji in dodali, da današnje Todorićevo bogastvo jemlje dah. Je tudi solastnik televizije RTL in največji oglaševalec na Hrvaškem.

Agrokorova namera o prevzemu Mercatorja je tretji poskus prevzema najboljšega soseda. »Agrokor se mora širiti ali pa se bo do leta 2016, ko bi moral začeti vračati velika posojila, znašel v velikih težavah,« je povedal nekdanji vodja uprave Konzuma Dragan Minjiza, ki pravi, da so v Zagrebu prepričani, da Agrokor ne more pasti.

Slovenija je danes oropana, državni skladi nimajo denarja, banka sanira davkoplačevalce, slovenska gospodarska kraljestva pa so zaradi pohlepa menedžerjev na dnu. V takšnih okoliščinah prihaja Todorić kupit Mercator, pogovori pa so tik pred koncem, so sklenili v Pogledih Slovenije, opozorili pa so tudi na dobre politične zveze Todorića.