Meril v jazbeca, zadel lovca

Odslužil bo le 200 ur javnih del.

Objavljeno
09. marec 2011 20.01
B. C.
B. C.
METLIKA – Senat ljubljanskih višjih sodnikov, ki mu je predsedovala Milena Jazbec Lamut, je prisodil zaporno kazen lovcu, ki je solovca zamenjal za jazbeca in ga ustrelil. Lansko poletje so na novomeškem okrožnem sodišču 51-letnega Jožeta Leščanca z Božakovega sicer spoznali za krivega povzročitve smrti iz malomarnosti, vendar so menili, da bosta dve leti pogojnega zapora povsem primerna kazen za lovca, ki je v zmoti ustrelil 57-letnega kolega in sokrajana Jožefa Nemaniča.

Bilo je 14. avgusta 2007, ko sta se okrog sedmih zvečer odpravila v revir Lovske družine Metlika, da bi uplenila kakega jazbeca. Slabi dve uri pozneje so šibre res švignile iz Leščančeve puške, a kaj ko je obležal v glavo smrtno ranjen človek.

»Kakšnih 20 do 25 metrov pred seboj sem zaznal premikanje. Bila je tema, v travi, ki je bila visoka meter in pol, mi tisto gibanje v levo in desno ni bilo niti najmanj podobno človeškemu. Značilno je bilo za jazbeca. To so bili stoprocentni simptomi jazbeca. Spremljal sem to premikanje, gledal sem premikajoče se bele lise. Takrat sem se odločil, da če bo šlo to v gozd, bom streljal. Tik pred gozdom sem se odločil za strel. Grem s preže dol, pridem do tega kraja in vidim, da Jože leži na tleh. Šele takrat sem spoznal, da je bil to on,« je v svojem zagovoru dejal Leščanec in nenehno ponavljal, kako mu je hudo za prijateljem, ter senat v svoj prid opominjal, da je Nemaničevim trem otrokom po tragediji denarno pomagal in celo plačal za Jožefov pogreb.

Pogojni kazni je sledila pritožba tožilstva in že pred časom je postala znana tudi višja sodba v imenu ljudstva. Ta se glasi pet mesecev zapora, nam je potrdil pooblaščenec treh Nemaničevih otrok, odvetnik Zmago Marovt. »Moje stranke so s tako razsodbo zadovoljne, pomeni jim zadoščenje.«


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Namesto petih mesecev zapora dobil 200 ur družbenokoristnega dela