Mi vemo, kakšna je višina Janševega premoženja

Premoženje Janeza Janša ocenjujemo na vsaj 405 tisoč evrov.

Objavljeno
10. marec 2011 14.34
Aleksandar Lukić
Aleksandar Lukić
LJUBLJANA – Nedavna izjava prvaka SDS Janeza Janše »vse moje premoženje ni toliko vredno kot dva avtomobila notranje ministrice Kresalove, ki dela precej manj časa kot jaz,« nam ni dala miru. Zato smo se odločili preveriti, koliko je v resnici vredno njegovo premoženje. Presenetljivo se naše ugotovitve nekoliko razlikujejo od njegovih.

Protikorupcijska komisija podatkov ne da

Službo za odnose z javnostmi največje opozicijske stranke smo zaprosili za čimbolj aktualne podatke o Janševem premoženju. Ponudili so nam samo tiste iz leta 2009, medtem ko nas je protikorupcijska komisija, ko smo zaprosili za zadnje predložene podatke s strani Janše, zavrnila: »Vsebina poročila o premoženjskem stanju funkcionarjev je informacija zaupne narave, ki jo javnosti lahko razkrije le zavezanec-funkcionar sam.«

Počitniška »hiškica« velika skoraj 100 kvdaratnih metrov

In kaj vse si lasti Janez Janša? Iz dokumenta iz leta 2009 je razvidno, da ima v lasti 88 kvadratnih metrov veliko trisobno stanovanje v Ljubljani (predel Tabor, zgrajeno leta 2005, z dvema parkirnima prostoroma), v Bovcu pa 94 kvadratnih metrov veliko počitniško »hiškico« s pet tisoč kvadratov pripadajočega zemljišča (travnik in njiva). Leta 2008 je zaslužil 84 tisoč evrov (sedem tisoč na mesec), prevaža se osebnim vozilom volvo karavan, njegovi prihranki pri bankah pa znašajo oziroma so znašali 28 tisoč evrov.

Pa poglejmo ocenjene vrednosti, ki smo jih določili s pomočjo razpoložljivih podatkov na spletu:

– STANOVANJE: podobnih dimenzij, le 45 let starejšega (leta 1989 obnovljenega), smo izbrskali z iskalnikom gohome.si. Oglaševana cena: 210.000 evrov. Predvidevamo, da je Janševo stanovanje vrednejše, a bomo vseeno upoštevali najnižjo vrednost. Stanovanju pripadata še dva parkirna prostora, zato povečamo vrednost za vsaj 20 tisoč evrov.
– »HIŠKICA« in ZEMLJIŠČE: v evidenci geodetske uprave je bila prodana ena nekoliko manjša hiša (71 kvadratnih metrov), vendar z večjim zemljiščem (8.930 kvadratnih metrov). Kupec je za oboje skupaj odštel 150 tisoč evrov.
– VOZILO: ker ne poznamo letnice vozila, niti modela, ne moremo oceniti vrednosti.
– PRIHRANKI: 28 tisoč evrov.

Vozni park para Kresal-Senica vrednejši od Janše

To pomeni, da je premoženje Janeza Janše po podatkih iz leta 2009 vredno vsaj 408 tisoč evrov. Koliko pa je za vozni park odštela ministrica Katarina Kresal s svojim partnerjem odvetnikom Mirom Senico? Za vseh pet vozil, za katere obstaja sum, da je bil utajen davek, naj bi odštela 450 tisoč evrov. Vendar sta bili le dve vozili prodani ministrici: porsche cayene (91 tisoč evrov) in audi A8 (41 tisoč evrov).

Janeza Janšo smo prek službe za odnose z javnostmi prosili za komentar, a odgovora nismo prejeli.