Ministri v audijih, učenci pa lačni

Na šolskem in družinskem ministrstvu zgolj skomigajo z rameni.

Objavljeno
24. februar 2011 20.34
Jaroslav Jankovič
Jaroslav Jankovič
PODBOČJE – Osnovna šola Podbočje na Krškem polju se v razmeroma vendarle bogati državi 21. stoletja sooča z nenavadnim problemom. Zaradi znižanja socialnega cenzusa na pičlih 80 evrov bruto, ki sta si ga privoščila šolsko in družinsko ministrstvo, je samo tam ostalo brez toplega obroka sedem socialno ogroženih učencev.

Med njimi je otroška zdravnica na sistematskem pregledu opazila podhranjenost in na to opozorila učitelje. Potrebujejo 2000 evrov, da bodo sedmim otrokom lahko letos plačali edini topli obrok na dan. Na obeh ministrstvih so skomignili z rameni.
 
Druga težava je več kot 30 let staro igrišče, ki že zdavnaj ne dosega sodobnih varnostnih standardov. Smrtno nevarne jeklene gugalnice s težkim lesenim sedalom so v dobro otrok odstranili.

Kjer igrajo košarko

Včasih so mu rekli Sv. Križ, tako se še danes imenuje farna cerkev v Podbočju; do naselja vodi cesta prek starodavnega lesenega mostu čez reko Krko. Krajevna skupnost Podbočje danes po besedah ravnatelja šole Branka Strgarja šteje 3000 duš in poleg Podbočja zajema še 24 vasi. Najdlje leži 12 kilometrov oddaljena Planina na Gorjancih.

»Po vseh vaseh otroke pobiramo z avtobusom ali kombijem, tako da s prevozom kljub nekaterim oddaljenim vasem ni težav.« Sicer OŠ Podbočje, ki je stara nič manj kot 153 let, danes obiskuje 182 otrok, medtem ko je v vrtcu Levček pri OŠ Podbočje 72 malčkov.

»Pred 30 leti je našo šolo obiskovalo že 280 otrok, v zadnjih letih je število učencev podobno enako.«

Sicer se je v Podbočju od nekdaj igrala košarka, ekipe šole so na občinskih in republiških tekmovanjih praviloma zelo uspešne. Lahko se pohvalijo s stalno gledališko skupino, ki vsako leto pripravi predstavo.

Velja pa dodati, da je OŠ Podbočje verjetno ena redkih osnovnih šol v Sloveniji, ki še ima svoj sadovnjak, kjer se otroci naučijo osnov sadjarjenja, občasno stisnejo tudi sok. A to še ni vse, saj tudi čebelarijo in pridelujejo med. Sicer pa skozi Podbočje teče potok Sušica, ki napaja dve ribogojnici, ljudje pa že tisočletje pridelujejo vino – cviček. Gadova Peč, ki pregovorno velja za matično svetišče cvička, je oddaljena osem kilometrov.

Podbočje je najbolj poznano po mlinih, ki jih seveda danes ni več. A grenko je spoznanje, da dokler so se vrteli mlini na potoku Sušica, otroci v kraju niso bili lačni. Danes v 21. stoletju nekateri nimajo toplega obroka in so podhranjeni.

Znižali cenzus

Kot pravi predstavnica staršev in članica odbora šolskega sklada Vanja Moškon, sklad pomaga otrokom pri ekskurzijah, pri nakupu različnih učil, del denarja gre tudi za socialno ogrožene.

»Lani je sklad zbral dobrih 8000 evrov, letos bo tega denarja verjetno manj. Kriza se pozna, število sponzorjev in donatorjev se bo krepko zmanjšalo.«


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Letos je postal veljaven zakon o šolski prehrani, ki sicer vsem šoloobveznim omogoča subvencioniranje malice v višini 50 centov