Ministrstvo za zdravje pričakovalo napoved tožbe

Naša pravila o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju niso v skladu z evropskimi.

Objavljeno
16. februar 2011 15.30
P. P., Šp. S./STA
P. P., Šp. S./STA
BRUSELJ – Evropska komisija se je odločila, da bo vložila tožbo proti Sloveniji na Sodišču EU, ker slovenska pravila o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju niso popolnoma v skladu z evropskim pravnim redom, so danes sporočili v Bruslju. Slovenski predpisi po navedbah komisije zdravstvenim zavarovalnicam iz drugih držav članic omejujejo možnost ustanavljanja in ponujanja storitev v Sloveniji.

»To tujim zdravstvenim zavarovalnicam preprečuje konkuriranje na slovenskem zavarovalniškem trgu in tako omejuje izbiro, ki je na voljo slovenskim potrošnikom,« so poudarili v Bruslju. Slovenski predpisi po navedbah komisije niso v skladu z evropskimi direktivami, ki se nanašajo na neživljenjsko zavarovanje, ter pravili o prostem pretoku kapitala in svobodnem opravljanju storitev.

Evropska zakonodaja na tem področju spodbuja svobodno zagotavljanje storitev zavarovalnic v celotni uniji zaradi krepitve konkurence in izboljšanja zaščite potrošnikov. Slovenija to krši, ker nekatere določbe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju niso v skladu z nekaterimi osnovnimi svoboščinami iz pogodbe EU in direktiv o neživljenjskem zavarovanju.

Tožba del postopka


Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da je napovedana tožba del postopka in da so jo pričakovali. Poudarjajo, da lahko očitke komisije razreši le celovita reforma zdravstvenega zavarovanja. Navajajo, da so komisiji pred časom poslali predvidene ukrepe, ki bodo po njihovih navedbah ustrezno odgovorili na opomine, ter časovno izvedbo ukrepov. Ukrepi zajemajo spremembo zakonodaje, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Uresničeni naj bi bili do maja 2012.

Dorijan Marušič, minister za zdravje, je s premierjem Borutom Pahorjem predstavil predlagane rešitve za modernizacijo slovenskega zdravstvenega sistema, ki med drugim ponujajo tudi možne rešitve na področju zdravstvenih zavarovanj. Pahor je napovedal, da si želijo, da bi bila osnutka zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o zdravstveni dejavnosti v parlamentarno proceduro vložena do konca julija letos, vsaj eden o zakonov pa da bi bil sprejet do konca letošnjega leta.

Na ministrstvu poudarjajo, da v zdajšnjem sistemu zdravstvenega zavarovanja ne morejo opustiti celovite regulacije prostovoljnega dopolnilnega zavarovanja, saj zaradi neprimernosti oblike zavarovanja to zavaruje tudi tiste zdravstvene storitve, ki so ključne za zdravje prebivalstva. Evropsko komisijo bodo sprotno obveščali o napredku spremembe zakonodaje in z njimi tesno sodelovali.