Množična evakuacija zaradi templja

Tempelj si lastita tako Tajska kot Kambodža, spor je zahteval tudi prve žrtve.

Objavljeno
07. februar 2011 09.02
Mo. S./STA
Mo. S./STA
BANGKOK, PHNOM PENH – Tajske in kamboške sile so se zaradi templja iz 11. stoletja na obmejnem območju znova spopadle. Nemiri trajajo že četrti dan, na tajski strani sta v njih umrla vojak in civilist, na kamboški pa dva vojaka in civilist.

Svoje domove je do zdaj moralo zapustiti 15.000 Tajcev v provinci Si Sa Ket, ki leži 450 kilometrov severovzhodno od prestolnice. Na območju so prav tako do srede zaprli šole.

Krivdo za spopade državi valita druga na drugo. Kamboški premier Hun Sen se je zaradi dogajanja v soboto obrnil na Varnostni svet Združenih narodov (ZN) in zaprosil za nujno sejo, na kateri bi od Tajske zahtevali ustavitev agresije. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je obe strani pozval, naj bosta zadržani in naj spor rešita z dialogom. Nad dogajanjem je zelo zaskrbljen.

Nič krivi tempelj jedro spora


Tempelj, ki je tudi razlog spora, je Meddržavno sodišče v Haagu leta 1962 dodelilo Kambodži, vendar pa pri tem ni razsodilo, kateri državi pripada ozemlje okoli njega, zaradi česar med njima vedno znova prihaja do napetosti. Razmere so se še poslabšale po letu 2008, ko je tempelj Kambodži ob uvrstitvi na seznam svetovne kulturne dediščine dodelil tudi Unesco. Na območju, kjer meja med državama še ni določena, imata od takrat tako Tajska kot Kambodža nameščenih več tisoč vojakov.