Diamanti so večni in sploh ne poznajo krize

Lani izkopani rumeni diamant s 110 karati je šel za 12,36 milijona dolarjev.

Objavljeno
16. november 2011 19.27
Posodobljeno
18. november 2011 18.10
F. S.
F. S.
Diamanti so večni in svetovna gospodarska recesija ter finančna kriza se jih niti malo ne tičeta. Za najboljše prijatelje žensk (seveda le bogatih ali tistih z bajno premožnimi možmi, partnerji ali ljubimci), kot jim tudi pravijo, se kupci, za katere so milijoni še vedno drobiž, še vedno najdejo. Za zapisano je bila dokaz torkova večerna dražba brezhibno sijajnega in čistega rumenega diamanta z imenom Sun drop (Kaplja sonca) s 110,03 karata v švicarski podružnici avkcijske hiše Sotheby's na bulvarju Georges Favon št. 8 v Ženevi.

Astromonske vrednosti

Lansko pomlad v enem izmed diamantnih rudnikov v Republiki Južni Afriki izkopana Kaplja sonca, eden izmed le štirih doslej odkritih rumenih diamantov z več kot 110 karati, je bila v torek ob 20.16 prodana za astronomskih 12,36 milijona dolarjev, kar je doslej najvišja cena za rumeni diamant. Tudi preostale tri več kot 110-karatne rumene diamante so prodali v Sotheby's na ženevskem bulvarju Georges Favon. A za mnogo manj denarja, saj so vsi trije doslej največji in najslavnejši rumeni diamanti, Star of the Season (Zvezda sezone), Mouawad Splendour (Sijaj ali pa Krasota Mouawada) in Star of happiness (Zvezda sreče), zamenjali lastnike za manj kot 10 milijonov dolarjev.

Rekordna Kaplja sonca

V New Yorku obdelana in obrušena Kaplja sonca (doslej največji odkriti rumeni diamant je visok štiri centimetre) je bila pred torkovo dražbo v Ženevi razstavljena najprej v naravoslovnem muzeju v Londonu, nato, skoraj do konca septembra, pa še v Hongkongu. Ko so v avkcijski hiši Sotheby's v Ženevi že avgusta za 15. november napovedali njegovo dražbo, je Kaplja sonca, največji, najsijajnejši in najčistejši doslej izkopani rumeni diamant, začela razvnemati domišljijo in dvigovati temperaturo med potencialnimi kupci.

Neznani kupec

Bitka za 110-karatni rumeni diamant je trajala le slabih 10 minut, nato je vodja dražbe David Bennet v do zadnjega kotička polni dvorani oznanil, da je prodan za 12,36 milijona dolarjev. Kdo je kupec, ni znano, saj noče biti razkrit. Ve se le, da je imel anonimni milijonar na dražbi na telefonski zvezi agentko, ki je dala zadnjo in najvišjo ponudbo. Do 10 milijonov dolarjev so bili za nakup Kaplje sonca v igri še štirje, po 11,5 milijona sta ostala le še dva, ki sta imela v dvorani agentko in agenta.

Iztržili 70 milijonov

Torkova dražba diamantov v ženevski avkcijski hiši Sotheby's je bila druga letos, njen skupni iztržek pa je znašal kar 70,17 milijona dolarjev. Za Kapljo sonca je drugo najvišjo ceno dosegel 38,88-karatni beli diamant, ki je lastnika zamenjal za 6,69 milijona dolarjev. Torkov večer velikih poslov z diamanti je sinoči dobil nadaljevanje v ženevski avkcijski hiši Christie's. Po napovedih naj bi v hotelu Four Seasons de Bergues najvišjo ceno, vsaj 10 milijonov dolarjev, dosegla diamantna ogrlica Katarine I., žene ruskega cesarja Petra Velikega.

Kriza se ne pozna

Johny Kneller, direktor Safdica iz Antwerpna (ta je podaljšana roka verjetno trenutno največjega draguljarskega podjetja Graff Diamonds iz Londona v 100-odstotni lasti milijarderja Laurencea Graffa), je prodajo pospremil z besedami: »Trg je zelo vroč, čeprav je svetovno gospodarstvo zamajano in v slabi formi. A to naših poslov še malo ne kvari in ne moti. Povpraševanje po diamantih in drugih dragih kamnih je še vedno veliko, cene pa so zelo visoke!«