Modra iz mode, 
prišla je rožnata

V Sežani smo preverili prvi delovni dan Darsovih nadzornikov

Objavljeno
01. februar 2011 18.48
Sebastijan Ozmec
Sebastijan Ozmec
SEŽANA – Leto je naokrog in vsi vozniki motornih koles, osebnih ter kombiniranih vozil, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, morajo od 1. februarja biti opremljeni z novimi, roza vinjetami, če želijo brezskrbno peljati po naših avtocestah in hitrih cestah, ne da bi jih v primež vzeli Darsovi nadzorniki. Kako je potekal prvi delovni dan teh, ko so začele veljati nove vinjete za leto 2011, smo se prepričali v živo na cestninski postaji Dane pri Sežani, kjer v našo državo vstopajo predvsem tuji vozniki.

Vinjetni sistem

Pa so odšle modre letne vinjete in prišle rožnate, ki jih bomo vozniki uporabljali do zadnjega dneva naslednjega januarja. Tisti, ki se ne vozijo toliko po avtocestah, lahko kupijo tudi polletne ali mesečne, tedenske pa večinoma uporabljajo tujci, za katere je Slovenija zgolj tranzitna država.

Tudi letos lahko vsi vozniki kupijo roza nalepke, ki jih nalepijo na vetrobransko steklo, na bencinskih servisih doma in v bližnji tujini, v nekaterih trafikah, na izpostavah avtomobilskih klubov in poštnih uradih. Vse skupaj je za vinjete namenjenih kar 1400 prodajnih točk, od tega 850 v Sloveniji. Med drugim tudi na petih vstopnih točkah v državo: Škofije, Fernetiči, Šentilj, Gruškovje in Obrežje.

Cena letošnjih vinjet je ostala ista kot lani, prav tako jih za Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji še vedno izdeluje celjsko podjetje Cetis. Za letno je treba odšteti 95 evrov, mesečne stanejo 30 evrov, tedenske pa 15. Letna vinjeta za motor stane 47,5 evra, polletna 25, tedenska pa 7,5 evra. Veliko ceneje, kot če vas ujamejo nadzorniki, saj vam ti, če nimate vinjete, zaračunajo globo od 300 do 800 evrov. Lani so Darsovi nadzorniki izstavili račun kar 51.641 voznikom, ki so se vozili brez nalepljene vinjete. Seveda je bilo največ prekrškarjev tujcev, in to kar 95 odstotkov, le pet odstotkov pa je bilo domačih voznikov, ki so bili prepričani, da se bodo lahko neopaženi brez vinjet prevažali po naših avtocestah.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Lani modre, letos rožnate. Zakaj že?