»Mogoče smo se zmotili pri zlaganju dokumentov«

V SDS pa se ne opravičujejo predsedniku Türku.

Objavljeno
23. februar 2011 18.52
Mi. S./STA
Mi. S./STA
LJUBLJANA – V SDS dopuščajo možnost, da so bila gradiva Socialistične zveze delovnega ljudstva (SZDL) v Arhivu RS zložena v isto mapo in nato v datoteko poskenirane tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu z dne 2. julija 1980. Če bi se izkazalo, da je to res, priznavajo svojo malomarnost in se zanjo bralcem svoje spletne strani opravičujejo.

V začetku februarja je stranka SDS na svoji spletni strani objavila dokumente iz Arhiva RS, ki naj bi dokazovali, da je bil predsednik republike Danilo Türk sredi leta 1980 med 10 posebej obveščenimi o bombnem napadu v avstrijskem Velikovcu.

»Kaj so naslovniki v prilogah dopisa, ki ga je poslal republiški sekretariat za mednarodno sodelovanje 2. julija 1980, dejansko dobili v roke – po današnjem preverjanju celotnega postopka odbire gradiva pred slabim letom dni – danes z gotovostjo ne moremo trditi,« so zapisali na spletni strani SDS.

Časnik Delo je namreč v torek poročal, da je dokument, ki ga je SDS pred slabima dvema tednoma objavil na svoji spletni strani in ki naj bi dokazoval, da je Türk lagal o svoji obveščenosti glede bombnega atentata v Velikovcu leta 1979, ponarejen.

Originalni dokument je dolg pet strani, dokument, ki ga je objavil SDS, pa 15 strani; 10 strani naj bi bili po navedbah Dela v SDS prekopirali iz dokumenta, ki ga je oktobra 1979 prejel Türkov predhodnik na mestu predsednika manjšinske komisije pri SZDL Jože Hartman. V SDS so navedbe o ponarejanju dokumentov v torek zavrnili.

V stranki tudi napovedujejo, da bodo v naslednjih dneh v Arhivu RS rekonstruirali celoten postopek odbire gradiva izpred enega leta ter ponovno preverili vse gradivo komisije za manjšinska vprašanja iz obdobja 1978–1983. Tako bodo lahko šele po tem dali končno sodbo, so zapisali na spletni strani.

»Ne moremo pa se v nobenem primeru opravičiti predsedniku Türku, ker to v ničemer ne spreminja dejstva, da je bil Türk v najožji skupini takratnega republiškega vodstva, ki so ga obveščali o zadevi Velikovec,« pišejo v stranki.