Morilec iz Podgore je poznal umorjenega Zajca

Enaintridesetletniku grozi od 15 do 30 let zapora.

Objavljeno
03. marec 2011 19.45
Mihael Korsika
Mihael Korsika
LJUBLJANA – Policisti so le pet dni po umoru 80-letnega Jožeta Zajca v Podgori pri Dolskem aretirali 31-letnega osumljenca iz okolice Ljubljane. V torek so ga izsledili na njegovem domu in mu odvzeli prostost, v sredo zvečer pa so ga zaslišali pred preiskovalnim sodnikom, ta je zanj odredil pripor. »Osumljeni je priznal kaznivo dejanje, zaslišan je bil v navzočnosti državne tožilke že v predkazenskem postopku, ponovno je dejanje priznal na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom,« je na novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije pri Policijski upravi Ljubljana Branko Japelj. Zaradi umora iz koristoljubja mu po četrtem odstavku 116. člena kazenskega zakonika grozi od 15 do 30 let zapora.

Umrl zaradi nekaj evrov

Policija je bila 25. februarja dopoldne obveščena, da so v stanovanjski hiši v naselju Podgora pri Dolskem našli mrtvega starejšega moškega, ki je bil tudi lastnik te hiše. Med preiskavo so ugotovili, da je 80-letnik zaradi izkrvavitve umrl že dan prej.

Enaintridesetletni osumljenec je do Zajca, s katerim sta se poznala, prišel okoli 19.30, da bi si od njega izposodil denar. Upokojenec mu je nekaj bankovcev posodil. »Vendar osumljencu to ni bilo dovolj, zaradi česar sta se žrtev in storilec začela prepirati oziroma prerivati,« je dogodke iz usodnega večera pojasnjeval Japelj. Obiskovalec je 80-letnika, ki se je po besedah Japlja aktivno upiral, z nožem večkrat porezal po telesu ter ga nato tudi večkrat zabodel. Zaradi upiranja žrtve pa se je porezal tudi osumljeni.

Morilec je nato peš odšel do približno 300 metrov oddaljene kapelice, kjer je imel parkiran avtomobil. »Nato se je osumljenec odpeljal nazaj do stanovanjske hiše, v kateri je storil kaznivo dejanje umora, in iz predala nočne omarice odtujil denarnico in se odpeljal,« je še povedal. Ker je bil 31-letnik poškodovan, je policija našla krvave sledi, ki so vodile od hiše pa do njegovega avtomobila, vendar ker njegovega DNK ni bilo v bazi, to po besedah Japlja ni dosti pripomoglo k razrešitvi umora.

Kriminalisti in policisti so še ugotovili, da je Zajec predhodno že posodil denar osumljencu. »Zadeva je tragična, gre za mizerno nizke zneske, vse skupaj nekaj sto evrov,« je povedal Japelj in dodal, da očitno to storilcu ni bilo dovolj.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Ostaja en nerazrešen umor