Morski roparji
 pobili jadralce

Njihovo jadrnico so pred obalo Omana zajeli somalijski pirati

Objavljeno
23. februar 2011 19.41
F. S.
F. S.
KOČIN – Ameriška upokojenca Jean in Scott Adam iz kalifornijskega mesta Marina del Ray blizu Los Angelesa sta se za jesen življenja in v letih, ko sta bila še oba pri močeh, pisalo se je leto 2002, odločila, da si z 19 metrov dolgo in udobno jadrnico Quest ogledata in objadrata svet. V torek popoldne je prvi mož centralnega poveljstva 5. ameriške vojaške flote s sedežem v zadnje tedne nemirnem arabskem emiratu Bahrajn, admiral James N. Mattis, v domovino sporočil žalostno novico, da se je njuno predvidoma desetletno jadralsko osvajanje sveta končalo tragično. Zakonca Adam in njuna gosta, 59-letno Phyllis Macay in 67-letnega Boba Riggleyja, so med jadranjem iz Kočina v Indiji proti pristanišču Salalah v emiratu Oman v petek dopoldne, 440 morskih milj pred obalo Omana, prestregli in zajeli somalijski pirati. Na tem koncu Indijskega oceana, v Adenskem zalivu in morju pred severovzhodno obalo Afrike, so morski roparji že leta strah in trepet tovornih in turističnih ladij, njihovih kapitanov in mornarjev.

Konec odisejade

Ameriška jadralska para sta bila v marini v Salalahu napovedana za to soboto, po enotedenskem počitku bi morala jadrnica Quest odpluti v Džibuti, pozneje pa od tam po Rdečem morju na sever do Sueškega prekopa in skozenj do Krete, kjer sta si hotela zakonca Adam konec aprila privoščiti daljši odmor. Potem sta nameravala naprej proti zahodu, prečesati Sredozemlje in do sredine oktobra prijadrati v London, saj sta imela v marini Svete Katarine po 15. decembru že rezerviran privez. S srečanjem s somalijskimi pirati na odprtem morju pa je bil njun letošnji itinerar lagodnega jadranja okoli sveta postavljen pod vprašaj, v krvavo spodleteli akciji ameriške vojske je bilo zanju in za njuna prijatelja iz Seattla v trenutku vsega konec. Vojna mornarica je tolpo 15 piratov brez težav izsledila in za njimi poslala kar štiri vojaške ladje. V torek zjutraj jih je že dohitel ameriški rušilec Sterelt z vodom tjulnjev na palubi. Američani so z morskimi roparji najprej navezali pogovor po radijski zvezi, potem pa naj bi dva Somalijca celo prišla na njihovo palubo in se dogovarjala o pogojih za izpustitev zajete četverice in jadrnice.

Tjulnji v ognju

Kaj vse se je potem zgodilo in šlo narobe, vedo le Američani in 13 zajetih piratov. Po ameriški različici so začeli streljati pirati in proti rušilcu z razdalje 300 metrov izstrelili raketo, potem pa je ameriška stran odgovorila z ognjem. Ko so tjulnji dosegli jadrnico Quest in dvoje piratskih čolnov, naj bi bili vsi štirje ameriški jadralci že mrtvi, v kratkem obračunu so prerešetali še dva pirata, 13 pa jih zajeli. Trupla ubitih ameriških parov so prenesli na rušilca, proti večeru pa so jih predali članom posadke letalonosilke Enterprise, namenjene v Bahrajn. Neuspešna torkova ameriška reševalna akcija v Adenskem zalivu ni brez nejasnosti, saj iz uredništev novinarskih agencij AP in Reuters poročajo, da so jim predstavniki piratov pred tragičnim razpletom telefonirali, da bodo v primeru ameriškega napada takoj postrelili talce. In so jih res! Obstaja pa seveda tudi možnost, da so bile za štiri jadralce usodne tudi ameriške krogle.