Mrtvega vabijo na operacijo

Sedem let je trajalo, da mu je ljubljanski UKC poslal vabilo na pregled.

Objavljeno
06. februar 2011 12.39
Boštjan Fon
Boštjan Fon
RADOVLJICA – »Ko mi je poštar prinesel pismo iz ljubljanskega kliničnega centra, sem si rekla, da je za sina, ki ima isto ime kot oče, pa še pred mesecem je bil na nekem pregledu v Ljubljani. Odprla sem pošto in onemela,« je povedala Sonja Magister iz Predtrga, mirnega predela Radovljice.

Sonja in Vinko Magister sta se spoznala leta 1962; čez štiri leta je sledila poroka, istega leta se jima je rodil tudi sin, ki je dobil ime po očetu. Praded in ded sta nosila to ime, zato je bila to neke vrste družinska tradicija. Strojni tehnik, ki je včasih delal na CPK Kranj, nato v zavarovalništvu, se je odločil, da gre v zasebni sektor, hkrati je postal tudi sodni izvedenec avtomobilske stroke. Sredi Radovljice je postavil avtomobilski salon in servis vozil, še prej pa se je lotil mopedov, prve je servisiral že leta 1965. Začel je s Tomosom, ko je v Koper prišel Citröen, so se v matični tovarni dogovorili, da bo Vinko Magister prvi zasebni serviser francoskega avtomobilskega giganta v Jugoslaviji. Spoštovanja vredni mož je delal do upokojitve in prepustil obrt sinu, sam pa je še nekaj časa delal. Aktiven je bil pri ribičih in avto-moto zvezi v Radovljici, ki je bila znana kot prireditelj državnih prvenstev v motokrosu na dirkališču – tega je po tistem, ko je delo izpustil z vajeti Cena, kot so ga klicali prijatelji, preraslo grmovje. Bil je tudi predsednik Plavalnega kluba Radovljica, kjer je sam včasih treniral plavanje, aktiven je bil v obrtni zbornici in še kje. »Le lovec ni bil, ker je imel preveč rad živali,« pove žena.

Leta 2004 je bil Vinko Magister na pregledu pri zasebnem zdravniku: »Tam so ugotovili, da nekaj ni v redu s prostato in da bo treba iti na kontrolni pregled v ljubljanski klinični center. Predlagali so mu vpis v čakalno vrsto za pregled in morebitno operacijo. To je tudi storil avgusta 2004,« razloži Sonja. Ker iz UKC ni prejel nobenega vabila za operacijo, je Magister starejši odšel v Slovenj Gradec, kjer so mu določili datum za operacijo. To so opravili decembra 2004 in ga sredi januarja 2005 naročili na pregled po operaciji. Ob tem pregledu so mu ugotovili rakavo obolenje, zdravljenje pa je potekalo v zasebni urološki ambulanti Medur. Konec januarja so mu povedali, da moral vsake tri mesece dobivati injekcije. »Naš oče je menil, da bo dobil dve injekciji in da bo potem zdrav,« doda sin Vinko: »Verjel pa je tudi, da bo kmalu na vrsti v kliničnem centru.«

Bolezen se je starejšemu Magistru razvijala naprej in stanje se je poslabšalo. »Konec leta 2005 so se pojavile vidne posledice bolezni, imel je težave pri hoji in včasih je padel. Zdravnik mi je povedal, da bo šel rak naprej, na kosti,« je dejala žena. Temne napovedi zdravnikov so se uresničile. Vinko Magister je 12. januarja 2007, za ženin rojstni dan, zadnjič vstal iz postelje, ležal je že tri mesece. Agonija se je vlekla do 14. marca, ko je umrl. Tudi ta dan je bil še vedno v čakalni vrsti v ljubljanskem UKC.

Pokojnik jim ne bo telefoniral

V kirurški kliniki na oddelku za urologijo kliničnega centra so 12. januarja letos napisali vabilo na kontrolni pregled pred operativnim posegom. Takole so zapisali človeku, ki se je pri njih daljnega avgusta 2004 vpisal v čakalno vrsto za operacijo na prostati, a so nanj pozabili: »Vljudno vas vabimo na kontrolni pregled pri specialistu urologu pred planiranim operativnim posegom.« Spodaj so dodajali, da obnavljajo čakalno vrsto: »V naši bazi podatkov je zapis, da smo vas naročili za operativni poseg.« No, da bi bilo vse še krutejše, so se v istem pisanju človeku, ki je leta 2004 pri njih iskal pomoč, opravičevali za zamudo pri pozivu za sprejem v bolnišnico. Dodali so datum 8. marec 2011: »Na ta dan vas bo pogledal zdravnik specialist, pogovorili se boste, ali poseg še potrebujete.«


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Zbolela je tudi žena Sonja