Mubarak le o mehkem prenosu moči

V nagovoru narodu je dejal, da do volitev ostaja na položaju, bo pa del oblasti predal podpredsedniku Sulejmanu

Objavljeno
10. februar 2011 18.11
Mo. S., T. L.
Mo. S., T. L.
KAIRO – Usoda egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka je znana: do njegovega pričakovanega odstopa ni prišlo, je pa v nagovoru narodu dejal, da ostala na položaju do septembrskih volitev, na katerih pa ne namerava kandidirati. Napovedal pa je, da bo del moči predal v roke podpredsedniku Omarju Sulejmanu.

Egiptovski predsednik tako ni naredil pričakovanega koraka in takoj odstopil s položaja. Znova je govoril o tem, da mora prenos oblasti potekati mehko, o svoji ljubezni do Egipta, ki bo znova postal močna država in podobno. Med drugim pa se je še opravičil družinam žrtev, ki so padle v protivladnih protetsih, ki pretresajo Egipt.

Tuji dopisniki poročajo, da je po zaključku govora množica zbranih protestnikov močno razočarana, njegove besede jih niso prepričale in še vedno vztrajajo pri Mubarakovem odhodu.

Številni tuji mediji so namreč danes poročali o verjetnosti, da bo Mubarak odstopil, za britanski BBC pa je veliko verjetnost odstopa najprej potrdil tudi premier Ahmed Shafiq, kmalu za tem pa, da je oblast še vedno v njegovih rokah in da odločitev še ni padla.

Tudi vojska in predstavniki vladajoče stranke so sporočili, da bo Mubarak v kratkem, najverjetneje še danes, svoj narod nagovoril in izpolnil zahteve protestnikov, ki že 17. dan zapored zahtevajo njegov odstop.

Sicer pa organizatorji množičnih protestov za petek obljubljajo vnovični tako imenovani pohod milijona ljudi.