Mubarakovo zatočišče v Črni gori?

Sin predsednika je solastnik družbe, ki gradi ekskluzivno turistično naselje.

Objavljeno
04. februar 2011 14.16
Oste Bakal
Oste Bakal
PODGORICA – Kot so se danes razpisali hrvaški in črnogorski časniki, obstaja realna možnost, da bo egiptovski predsednik Hosni Mubarak, katerega odhod z množičnimi protesti na ulicah Kaira in drugih večjih mest, zahtevajo že 11. dan, zatočišče našel v republiki Črni gori. Da je možnost zelo realna, potrjuje predvsem dejstvo, da je eden izmed Mubarakovih sinov, Džamal, večinski lastnik korporacije Oraskom, ki je s črnogorsko vlado že lani podpisala pogodbo o gradnji ekskluzivnega turističnega naselja na polotoku Luštica poleg Tivta. Prihod egiptovskega predsednika v Črno goro pa ne bi bil prvi primer skrivanja v tej državi, saj se je podobno zgodilo tudi pred časom, ko je bil po krvavih spopadih z oblasti vržen premier Tajvana (Tajpeha) Taksin Šinavatra. Slednji je dobil črnogorsko državljanstvo ter začel gradnjo hotela na znanem letovišču Svetu Stefan.

Mediji v Podgorici poudarjajo, da je sicer večinski lastnik omenjene korporacije Oraskom egiptovski milijarder Nagib Saviris, ki je iz Kaira pobegnil prav s sinovi predsednika Mubaraka, Alajom in Džamalom, ter s skupino okrog dvajsetih bogatašev iz Egipta. Vsi naj bi z 19 zasebnimi luksuznimi letali svoje družine, bližnje sorodnike ter naj najbližje sodelavce prepeljali v Dubai, London in Nikozijo na Cipru. Časopis Dan spominja, da je milijarder Saviris, ki velja za enega najbližjih sodelavcev egiptovskega predsednika, s katerimi je povezan tudi z močnimi poslovnimi zvezami, zakupil polotok Luštica ter napovedal, da bo zgradil veliki turistični kompleks, v katerega je pripravljen vložiti kar 1,1 milijarde evrov. Dan naprej poroča, da dobro obveščeni krogi trdijo, da Saviris, ki se prek Cipra seli v Črno goro, že pripravlja teren tudi za prihod Mubaraka in njegove družine.

Tudi podgoriški Monitor v najnovejši številki podrobno piše o zvezah lastnika Oraskoma z družino Mubaraka, še zlasti o vpletenosti Džemala Mubaraka v projekt na Luštici, kjer naj bi po pogodbi med Oraskom in vlado Črne gore v desetletju zgradili hotele, igrišča za golf, šolo, prodajalne, restavracije, bare, apartmaje. Časnik dodaja, da se bodo dela Luštci najverjetneje še dodatno pospešila zaradi nemirov v Egiptu. Zdaj, ko se v Egiptu lomi, je treba denar, ki je odnešen iz države, preseliti na druge točke planeta – in najbolj idealno mesto je nedotaknjen polotok v Sredozemlju, poudarja Monitor, ki dodaja, da je nedavno srečanje premierja Mila Đukanovića z Mubarakom v Kairu pripravil prav lastnik Oraskoma ob asistenci odvetnika Florijana Amarelera, ki je zadolžen za projekte v Črni gori.