Mussomeli: Sprejem guantanamca je humanitarno dejanje

Vlada potrdila spremembe zakona o tujcih, ki ustvarjajo podlago za sprejetje zapornikov.

Objavljeno
24. februar 2011 16.04
Šp. S.
Šp. S.
LJUBLJANA – Joseph A. Mussomeli, ameriški veleposlanik v Sloveniji, je povedal, da gre pri razpravi, ali naj Slovenija sprejme zapornike iz ameriškega zapora v Guantanamu na Kubi, za vprašanje človekoljubja in ne toliko za meddržavne odnose. »Tu ni bistveno vprašanje bilateralnih odnosov med Slovenijo in ZDA, temveč humanitarno vprašanje. Ali Slovenija meni, da ima dolžnost sprejeti enega ali dva zapornika, ki sta trenutno v Guantanamu in bi morala biti izpuščena, a nimata nikamor oditi,« je povedal Mussomeli.

Kritika ZDA glede odprtja zapora je upravičena, a je nerazumljivo, da tisti, ki so kritični, zdaj ne bi bili pripravljeni pomagati pri prizadevanjih za zaprtje zapora. Takšno stališče primerja z očividcem avtomobilske nesreče, ki namesto da bi pomagal poškodovanim, tuli na voznika, ki je povzročil nesrečo. »Na nek način je Slovenija trenutno v tem položaju. Kritična je do tega, kar se je zgodilo, obenem pa ne pomaga tistim, ki potrebujejo pomoč,« pravi Mussomeli in meni, da je to še slabše kot samo dvigniti roke od vprašanja, saj gre za hinavščino. Priznava, da je nekaj hinavščine prisotne tudi v ZDA, kjer je kongres sprejel zakon, ki preprečuje premestitev zapornikov v ZDA, in tako preprečil nekaterim skupnostim, ki so že izrazile interes za sprejem zapornika, da bi to storile.

Glede bojazni, da bi sprejetje zapornikov ogrozilo varnost Slovenije in njenih državljanov, Mussomeli pravi, da bo vsak zapornik pred izpustitvijo dobro preverjen: »Z njimi bomo opravili pogovore, sprva bodo pod nadzorom. Jasno bo, da ti ljudje ne predstavljajo grožnje.«

Vlada potrdila spremembe zakona o tujcih

Predsednik vlade Borut Pahor je po seji vlade na novinarski konferenci povedal, da gre za moralne vrednote ter da je Slovenija vedno obsojala zapor na Kubi. Sprejetje zapornika bi bilo dobro za državo, saj bi z dejanjem pokazala prijateljstvo.

Zakon omogoča, da bi sprejeli tujca in da slednji v državi prebiva, če za to obstaja nacionalni interes. Tujec bi potreboval sredstva za prebivanje in zdravstveno zavarovanje. Sprva bi lahko ostal pet let, nato pa bi se dovoljenje na prošnjo tudi  podaljšalo.

Napovedal je, da bomo sprejeli enega od zapornikov, del stroškov njegovega bivanja pa bodo krile Združene države Amerike. Če bi javnost ali parlament temu nasprotovala, pri sprejetju ne bo vztrajal.