Na Ajdovskem in Vipavskem še brije s 120 km/h

Začelo se je prvo vrednotenje škode, stroški intervencij pa so ocenjeni na 18.000 evrov.

Objavljeno
03. marec 2011 13.09
T. L./STA
T. L./STA
AJDOVŠČINA, NOVA GORICA – Na Goriškem se je močna burja preko noči umirila, na Ajdovskem in Vipavskem pa še vedno piha v sunkih do 120 kilometrov na uro, zaradi česar se še niso lotili čiščenja. Na Goriškem že zbirajo prve ocene škode, ki bodo znane predvidoma danes popoldne, za intervencije pa bodo odšteli okrog 18.000 evrov.

Ocenjena škoda zaradi močne burje bo tokrat precej večja na spodnjem koncu Vipavske doline. Na Goriškem namreč niso navajeni na take orkanske hitrosti burje, zato temu niso prilagojene niti gradnje stavb.

Niso še dobili povrnjene škode lanske burje

Na Goriškem so zjutraj že začeli odstranjevati posledice, ki jih je pustilo divjanje burje, odstranjujejo padle strešnike in polomljene veje ter zasilno prekrivajo odkrite strehe. Na delu so že prve komisije, ki naj bi do popoldanskih ur ocenile tokratno škodo. Ob tem na Goriškem opozarjajo, da niso dobili povrnjene niti škode, ki jo je povzročila lanska orkanska burja in bi bili do nje upravičeni.

Še preveč piha, da bi odstranjevali posledice


Na zgornjem delu Vipavske doline so sunki burje še vedno premočni, da bi začeli odstranjevati posledice tokratne ujme. Tako sta še vedno zaprta del ceste in parkirišče v centru mesta, kjer je burja v sredo zjutraj odkrila novo streho poslovno-stanovanjskega objekta.

Doslej so ocenili že stroške vseh intervencij na Severnoprimorskem. Po besedah poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Sama Kosmača bodo za intervencije morali odšteti okrog 18.000 evrov.