Na ljudeh testirali univerzalno cepivo proti gripi

Cepljeni prostovoljci so kazali manj znakov okužbe kot necepljeni.

Objavljeno
07. februar 2011 15.34
Mo. S.
Mo. S.
OXFORD – Univerzalno cepivo proti gripi, ki bi ljudi ščitilo pred vsemi tipi tega virusa, so zdaj prvič uspešno preizkusili na ljudeh. Znanstveniki na inštitutu Jenner, ki deluje v sklopu univerze Oxford, namreč menijo, da cepivo učinkuje na vse tipe virusa gripe, zato prilagoditev na posamezen tip ne bo potrebna. Tisti, ki bi se cepili, bi lahko bili imuni tudi do 10 let, predvidevajo pa, da bi lahko z njim vsako leto cepili vsaj milijardo ogroženih ljudi.

Raziskavo je vodila dr. Sarah Gilbert. Cepila je 11 zdravih prostovoljcev in jih potem okužila z virusom H3N2. Drugih 11 je prav tako okužila, a jih ni cepila, nato pa primerjala rezultate obeh skupin. Simptome gripe je pregledovala dvakrat na dan, ob tem pa je upoštevala izcedek iz nosu, kašelj in vneto grlo. Tehtala je celo porabljene robčke, da je ugotovila količino nosne sluzi.

Cepivo poveča število telesnih T-celic, ki so zelo pomembne pri ohranjanju imunskega sistema in uničujejo celice, okužene z virusom. Rezultati raziskave so pokazali, da cepivo resnično deluje, saj so tisti, ki so bili cepljeni, kazali manj znakov okužbe, prav tako pa so imeli več T-celic. Ker je bil vzorec testiranja zelo majhen, zdaj nameravajo na podoben način preskusiti več tisoč ljudi. Šele potem bi cepivo, če se izkaže za uspešno, uporabljali množično.

Direktor inštituta Adrian Hill je povedal, da se virusi gripe vedno znova prilagodijo in spreminjajo, zato se sčasoma pojavijo tudi tisti, proti katerim kljub cepljenju nismo imuni. Potrebujemo novo cepivo, in to takoj, je še dodal.