Na trgu so do smrti pretepli tujca

Na desettisoče Egipčanov je noč preživelo kar na trgu Tahrir.

Objavljeno
03. februar 2011 08.23
T. L, S. U., Šp. S./STA
T. L, S. U., Šp. S./STA
KAIRO – Na osrednjem kairskem trgu Tahrir, kjer že drugi dan zapored potekajo spopadi med nasprotniki režima predsednika Hosnija Mubaraka in njegovimi podporniki, je bil danes do smrti pretepen tujec, so sporočili zdravstveni viri in očividci. Narodnost ubitega za zdaj ni znana.

Kaos na trgu Tahrir se je ob začetku večera še zaostril. Na trgu, kjer že 24 ur potekajo spopadi med protestniki in privrženci Mubaraka, je bilo znova slišati strele. Podatki o žrtvah niso enaki: nekatere agencije poročajo, da naj bi bilo od izbruha spopadov v sredo ubitih najmanj osem ljudi, druge pa o petih mrtvih in več kot 830 ranjenih.

Mubarakovi podporniki tudi nad novinarje

Podporniki Mubaraka naj bi tudi napadali novinarje, tujce in uslužbence človekoljubnih organizacij. Drugod iz Kaira poročajo o plenjenju in požarih. V večji veleblagovnici v kairskem predmestju Šejk Zajed se je razdivjal požar, plenilci pa iz njega odnašajo, kar lahko. Gori še neko drugo poslopje blizu nekega hotela s petimi zvezdicami v Kairu, uradni viri pa poročajo tudi o požarih severno od središča egiptovske prestolnice.

V streljanju so bili zgodaj zjutraj ubiti štirje, od srede pa skupaj že sedem. Poleg tega je bilo v spopadih med nasprotniki predsednika Hosnija Mubaraka, ki protestirajo že več kot en teden, in njegovimi privrženci ranjenih okoli tisoč ljudi.

Streljati naj bi začeli Mubarakovi pristaši, ki so s konji in kamelami v sredo vdrli na trg Tahrir, kjer so bili zbrani nasprotniki režima. Sledili so spopadi ter obmetavanje s kamenjem in drugimi predmeti, vojska pa ni posredovala.

Kaos na trgu Tahrir

Poročajo, da so vojaki začeli zbirati tuje novinarje, ni pa še jasno, zakaj. Morda zato, da bi jih lažje zaščitili, potem ko so bili danes znova tarče napadov in ustrahovanja provladnega tabora. Več novinarjev naj bi znova pristalo v priporu, poročajo pa tudi o aretacijah aktivistov za človekove pravice.

Vojska je tokrat na trgu namestila več sto s puškami oboroženih vojakov in celo tanke, ki skušajo ločiti privržence obeh taborov, a so provladni privrženci kmalu prebili vojaške vrste in začeli protestnike, ki zahtevajo odstop Mubaraka, znova obmetavati s kamenjem. Vojska je nato preprečila zaostrovanje spopadov na samem trgu, a so se nasilneži le prestavili na bližnje ulice. S prizorišča že odvažajo ranjence.

Protesti in spopadi še niso dosegli letovišč ob Rdečem morju

Novi protivladni protesti naj bi potekali tudi na polotoku Sinaj. V minuli noči so v več mestih na Sinaju izbruhnili spopadi med privrženci in nasprotniki predsednika, o morebitnih žrtvah pa še ni poročil. Protesti in spopadi doslej niso dosegli letovišč ob Rdečem morju.

Vojaki so bili v sredo tarča ostrih kritik opozicije, ker niso preprečili krvavih napadov Mubarakovih privržencev na protivladne protestnike, ki so pred tem mirno protestirali. Izstrelili so nekaj opozorilnih strelov, ostreje pa niso posredovali. Po večurnih spopadih v sredo je bilo nato z okolice trga davi slišati še streljanje iz avtomatskega orožja, ki je terjalo nove žrtve, a vojska znova ni ukrepala.

So krivci za nasilje policisti v civilu?

Glavni krivci za izbruh nasilja naj bi bili policisti v civilu in drugi plačanci, ki so se pomešali med privržence Mubaraka in izzvali spopade. Prav policisti v civilu naj bi bili davi tudi streljali. Za vsem naj bi sicer stali najvišji predstavniki režima, morda sam Mubarak ali njegov novi podpredsednik Omar Sulejman.

Premier Ahmed Šafik, ki mu je Mubarak nedavno predal vodenje vlade, se je na televiziji Al Hajat opravičil za nasilje, ki je v zadnjih 24 urah pretreslo Kairo. Podpredsednik Sulejman naj bi skupaj s premierjem vendarle začel dialog z opozicijo, v katerem naj bi sodelovali tudi predstavniki protestnikov s trga Tahrir. Po drugi strani je glavna opozicijska zveza, poimenovana Koalicija za prihodnost, sporočila, da še naprej odločno zavrača vsake pogovore s predstavniki režima, dokler Mubarak ne odstopi. Po odstopu Mubaraka pa bi se bila pripravljena pogovarjati s Sulejmanom.