Na zadnjem sedežu je našel bogastvo

Taksist je nakit in denar v vrednosti 100.000 dolarjev vrnil pozabljivemu potniku.

Objavljeno
17. februar 2011 21.30
U. S.
U. S.
NEW YORK – John James je v taksiju, s katerim se je peljal do newyorškega National Arts Cluba, njegov brat je predsednik kluba, pozabil nakit in drugo lastnino v vrednosti 100.000 dolarjev; prepričan je bil, da pozabljenega nikdar več ne bo videl. Srečo ima, da je za volanom sedel pošten moški, ki je dragocenosti našel na zadnjem sedežu in poskrbel, da so se vrnile k lastniku.

Zubiru Jalloh dela dvanajst ur na dan in zasluži 300 dolarjev na teden, osupljiv zaklad na zadnjem sedežu je našel, ko je naslednji stranki pomagal v avto: v torbi so bili gotovina, nakit družine James in fotografije, na katerih so bili James, Alastair Cooke, Sylvia Sidney in Dominick Dunne. Jalloh je torbo nesel domov, da bi jo hranil do naslednjega dne, vsebino je pokazal ženi in jo prosil, naj torbo zaklene v omaro, da bi jo obvarovala pred rokicami njunega najmlajšega radovednega otroka.

»Rekel sem, to ni moje,« je za newyorški časnik povedal 42-letni taksist, ki se je iz Sierre Leone v ZDA preselil 1998., in pojasnil, da bi bilo proti njegovi veri, če bi najdeno obdržal, saj je musliman: »Zvest sem svoji veri. Vzeti nekaj, kar pripada nekomu drugemu, je kot bi jedel nekogaršnje meso. Tega ne morem.« Povedal je še, da je bil prepričan, da bo James z njim navezal stik, saj mu je dal račun za opravljeno storitev, vožnja je stala devet dolarjev. Ko se je s pomočjo prijateljev in zveze newyorških taksijev to le zgodilo, se je taksist z Jamesom srečal pred klubom in mu vrnil pozabljeno. James je bil vesel in je hotel Jalloha nagraditi, prepričevati ga je moral, da je vzel tisoč dolarjev za svojo poštenost, je pa zavrnil povabilo na zabavo, saj, pravi taksist, je biti na zabavi, kjer točijo alkohol, proti njegovim prepričanjem.

James je dejal, da je bila izkušnja mistična in da bo Jalloha povabil, naj se včlani v klub, in tudi poravnal članarino: »Državljan je, ki opravlja svoje delo in služi za življenje ter močno spoštuje svojo družino; ko se vrnem s poti, jih bom pogostil, njega, njegovo ženo in njune otroke.«