Nad protestnike s pendreki, noži in solzilcem

Številni ranjeni, policija aretirala več kot 20 ljudi.

Objavljeno
13. februar 2011 19.26
Šp. S./STA
Šp. S./STA
SANA/ALŽIR – V Jemnu, kjer so se v minulih dveh dneh ponovno okrepili protivladni protesti, se je tudi danes zbralo nekaj tisoč protestnikov, večinoma študentov. Že tretji dan zapored so se skušali prebiti do osrednjega trga v prestolnici Sana, vendar jim je policija to znova preprečila s palicami, pendreki in noži. Očividci trdijo, da so jim pomagali številni varnostni agenti v civilu. Več ljudi je bilo ranjenih, policija je po navedbah očividcev aretirala več kot 20 ljudi.

Protesti so potekali tudi v južnih mestih Taiz in Aden. V Adenu je policija posredovala proti več sto privržencem separatističnega gibanja, ki so pred glavno policijsko postajo zahtevali izpustitev zapornikov. Najmanj osem protestnikov so aretirali. Policisti so uporabili solzivec in streljali v zrak.

Protestniki v Jemnu zahtevajo politične reforme in odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki je na oblasti več kot 30 let. V soboto jih je v Sani napadlo kakih 5000 vladnih podpornikov, med katerimi naj bi bili številni varnostni agenti v civilu. Jemenska opozicija se je sporazumela, da obnovijo lani oktobra prekinjene pogovore z vlado. Opozicija poziva k oblikovanju vlade narodne enotnosti, zahteva pa tudi, da se v pogovore vključijo separatistično gibanje z juga, šiitski uporniki s severa države in člani opozicije v izgnanstvu. Obenem so posvarili pred ljudsko vstajo v Jemnu, ki ga označujejo kot državo, v kateri prevladujejo korupcija, revščina, brezposelnost, represija, krivica in tiranija.

Vse glasnejša je opozicija tudi v Alžiriji, ki sta ji dali moč ljudski vstaji v Tuniziji in Egiptu, po sobotnem protestu, ki ga je policija nasilno zatrla, pa že načrtuje nove korake. Za prihodnjo soboto so napovedali nov velik protest.

Medtem opozicija v Iranu poziva k protestom v podporo vstajama v Tuniziji in Egiptu. Oblasti sicer shoda niso dovolile in mu nasprotujejo, zato so vlado obtožili dvoličnosti, saj je izrazila podporo protestnikom v Tuniziji in Egiptu, domačim političnim aktivistom pa ne dovoli, da bi pripravili miroljubne proteste.