Najbolj mračen dan v zgodovini Nove Zelandije

Središče mesta so morali evakuirati, razglašene so izredne razmere.

Objavljeno
22. februar 2011 08.19
Mo. S.
Mo. S.
CHRISTCHURCH – Nemirna Nova Zelandija se spet trese. V potresu z magnitudo 6,3, ki je to otoško državo prizadel pred nekaj urami, je do zdaj umrlo že 65 ljudi, je potrdil novozelandski premier John Key.

Število žrtev se bo najverjetneje še povečalo, saj naj bi bilo pod ruševinami ujetih še do 200 ljudi. Za mesto Christchurch, kjer sicer živi 350.000 ljudi, in nenazadnje za vso državo je to prava tragedija, tudi zato, ker si še niso opomogli od katastrofalnega potresa, ki se je zgodil septembra, a na srečo smrtnih žrtev ni zahteval.

Škoda današnjega potresa je mnogo večja, dogodek pa že zdaj spada med največje naravne katastrofe v zgodovini države. Nekatere zgradbe v mestu so popolnoma porušene, pločniki so razbiti, prestrašeni prebivalci tekajo po cestah. Kaos je popoln, zdravstvene službe pa z vsemi močmi oskrbujejo poškodovane.

Središče mesta so evakuirali, župan Bob Parker je razglasil izredne razmere. Zaprli so tudi letališče, silovit potres je pretrgal električne in telefonske napeljave, nekatere ceste so poplavljene, po mestu pa se širijo tudi požari. Ker se je katastrofa zgodila ob 13. uri po lokalnem času, je veliko ljudi ostalo ujetih v svojih pisarnah in na drugih delovnih mestih.

Pričakovati je še vsaj kakšen popotresni sunek, najverjetneje pa je najhujše minilo.

 

 

Uničenje si lahko ogledate tudi na posnetku: