Namesto Pahorja Gaspari?

V torek bo znano, ali je koalicija pogumna.

Objavljeno
12. marec 2011 08.03
Jadran Vatovec
Jadran Vatovec
LJUBLJANA – Podpredsednik in vodja poslanske skupine Golobičevega Zaresa Franco Juri je izjavil, da bo imela vlada na razširjenem koalicijskem vrhu, ki bo prihodnji torek (pred sredinim srečanjem, na katero je premier Borut Pahor povabil vse parlamentarne stranke), zadnjo priložnost, da se odloči za prioritete, ki naj bi v Sloveniji odpravile sistemske krivice, ki se dogajajo ljudem. Če tega ne bo storila, bo edini izhod, ki ga bo še imela na voljo, zamenjava premierja in oblikovanje strokovne vlade.

Pahor mu je včeraj že odgovoril: dejal je, da je po pogovoru s predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem vsekakor pomirjen in da v zvezi s tistim, o čemer je govoril Juri, ne pričakuje nobenih težav.

Po kuloarjih se je vseeno začelo šušljati, da bi najbrž za predsednika strokovne vlade lahko kdo predlagal kar Pahorjevega ministra za razvoj in evropske zadeve mag. Mitjo Gasparija, dozdajšnjega vodjo skupine protikriznih ministrov. Kar naj bi bilo bolje, kot to, da po vljudnostni izmenjavi mnenj, ki mu bomo priče prihodnji teden, ostane vse po starem in koalicijska karavana preprosto nadaljuje pot.

Lahko bi rekli, da si je podpredsednik Zaresa vsaj upal jasno in glasno reči bobu bob. Opozoril je, da se vlada doslej ni dovolj potrudila za odpravljanje (popravljanje) krivične zakonodaje, čeprav bi bilo to nujno: »Vlada naj pokaže, da bo reševanje socialnih stisk ljudi zanjo prioritetno, in naj nikar ne predlaga več zakonov, ki po nepotrebnem ustvarjajo vtis, da z njimi državljane spravlja v le še večje življenjske zadrege. Če vlada že stori napako, bi jo že naslednjega dne lahko popravila z interventnim zakonom.« Včeraj je bil Juri že precej bolj zadržan, saj nam je pojasnjeval, da je tisto, o čemer je povsem dobronamerno in iskreno spregovoril, morda za nekatere res izzvenelo kot politično nekorektno ali netaktno, da pa je bilo v resnici celo optimistično: »Zelo dobro se zavedam, da je za našo vlado olajševalna okoliščina že to, da bi bilo še slabše, če bi vlado spet vodil Janez Janša.«