Napadalec razstrelil avto pred policijo

Samomorilski napadalec v mestu Khost ubil 10 ljudi, 40 je ranjenih.

Objavljeno
18. februar 2011 19.03
Šp. S.
Šp. S.
KHOST – V Afganistanu se je vzhodno od Kabula samomorilski napadalec razstrelil v avtomobilu. Tarča napada je bila policijska kontrolna točka na zasedenem delu mesta. Umrlo je deset ljudi, med njimi tudi policist, 40 ljudi je ranjenih, poroča AFP.

Policijski poveljnik province Khost Abdul-Hakim Isaqzai je izjavil, da je policija postala sumničava, ko je opazila napadalca, zato so začeli streljati nanj, a je bilo prepozno. Napadalec je v tistem trenutku že sprožil bombo.

Omenjena provinca na meji s Pakistanom je že dolgo tarča talibanskih skrajnežev.

V Afganistanu ubita tudi dva nemška vojaka

Napadalec, oblečen v uniformo afganistanske vojske, je danes prišel v strogo varovano oporišče mednarodnih sil Isaf v severni provinci Baglan v Afganistanu in streljal na skupino nemških vojakov. Pri tem je dva vojaka ubil, sedem pa ranil. V Berlinu so incident že označili za teroristični napad.

Nemški vojaki so na napad odgovorili s streli in moškega ubili. Eden od žrtev napada je 30-letni narednik, ki je umrl na kraju nesreče, drugi pa je zaradi hudih poškodb umrl nekaj ur kasneje. Še trije vojaki naj bi bili v kritičnem stanju.

Nemški obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg je v oporišču, kjer je prišlo do streljanja, pred dvema dnevoma celo prespal, v času napada pa se je že vrnil v Berlin.

Kako je napadalcu uspelo priti v notranjost oporišča, v katerem živi 500 nemških vojakov, še ni jasno. Oblasti v Berlinu so sporočile le, da oporišče trenutno prenavljajo, zato je bilo v notranjosti več afganistanskih delavcev in vojakov.

Med napadom naj bi nemški vojaki, ki so bili tarča napada, opravljali vzdrževalna dela. Po navedbah Isafa naj bi v trenutku napada popravljali eno od vojaških vozil. Po omenjenem napadu se je število žrtev med nemškimi vojaki v Afganistanu povzpelo na 47.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je incident že označil za"zahrbten terorističen napad". Predstavnik talibanov Zabiula Mudžahid pa je zanikal, da bi za napadom stali talibani.