Ne uživajte bio suhih marelic Noberasco!

Odpoklicane so zaradi presežene vrednosti žveplovega dioksida.

Objavljeno
24. februar 2011 21.18
Mi. S./STA
Mi. S./STA
LJUBLJANA – Uvoznik suhih marelic proizvajalca Noberasco v 250-gramskem pakiranju, podjetje Altanet z Iga, kupce poziva, naj izdelek vrnejo na mesto nakupa oziroma naj ga ne uživajo, če so alergični na žveplov dioksid (SO2). Rezultat analize je namreč pokazal, da je v vzorcu izdelka prisoten žveplov dioksid v koncentraciji nad deset miligramov na kilogram.

Žveplov dioksid v koncentraciji nad deset miligramov na kilogram oziroma nad deset mililitrov na liter lahko povzroča alergijo, zato mora biti takšna koncentracija jasno navedena. Ker vsebnost žveplovega dioksida na označbi izdelka ni navedena, lahko ogroža zdravje ljudi z alergijo na žveplov dioksid. Za ljudi, ki nimajo tovrstne alergije, je živilo varno, poudarjajo v podjetju Altanet.

Sporna sta lota živil 0068A z rokom uporabe 07/2011 in 0154A z rokom uporabe 10/2011.

Tistim potrošnikom, ki so izdelek kupili, in so alergični na žveplov dioksid, svetujejo, naj živila ne uživajo in naj ga vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške. Če ga ne morejo vrniti na mesto nakupa, naj ga zavržejo, so še zapisali v sporočilu za javnost.