Nekrepovi bodo tožili UKC Maribor

Odškodninsko tožbo bodo na pristojnem sodišču v Mariboru vložili prihodnji teden.

Objavljeno
05. marec 2011 16.50
Ma. F./STA
Ma. F./STA
MARIBOR – Družina pokojnega Bora Nekrepa načrtuje odškodninsko tožbo zoper UKC Maribor. Po besedah njenega odvetnika Andreja Pitaka so se za takšno pot odločili, ker je to edini pravni zahtevek, ki jim po njihovem mnenju preostane, potem ko so vse druge v Sloveniji že izkoristili in nobeden od teh ni prinesel nobenega rezultata.

Odškodninsko tožbo bodo na pristojnem sodišču v Mariboru vložili predvidoma prihodnji teden, je potrdil Pitako. O znesku, ki ga bodo terjali od Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, ni želel govoriti. Prav tako ni želel pojasniti, na kakšni podlagi bodo utemeljevali odškodninsko tožbo, saj gre za občutljivo in zaupno zadevo.

Na okrožnem sodišču v Mariboru so sicer decembra lani vložili obtožnico zoper zdravnika Zlatko Kanič in Roberta Pogorevca, ki sta obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti Bora Nekrepa v noči z 12. na 13. marec 2008; 12-letni Bor Nekrep je umrl po obravnavi v UKC Maribor zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi. Odvetniki obeh zdravnikov so podali ugovor na obtožnico, zdaj pa se čaka na postopek na sodišču. Po besedah Pitaka v tej zadevi ni nič novega.

Primer je obravnavala tudi Zdravniška zbornica Slovenije. Disciplinski postopek proti obema zdravnikoma je že končan. Skupščina zdravniške zbornice je decembra lani sklenila, da se Kaničevi izreče sklep drugostopenjskega razsodišča z 12. junija 2009, po katerem se ji izrečeta javni opomin in trimesečno obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje. Pogorevcu pa so izrekli opomin in obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje v trajanju enega meseca.

Trenutno pa še teče upravni postopek proti Kaničevi, ki bo pokazal, ali so izpolnjeni pogoji za morebiten odvzem licence zdravnici. Ta je bil uveden septembra lani na podlagi sklepa izvršilnega odbora zbornice in ga vodi predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan.