Nemiri v Jemnu in Alžiriji, Italija v humanitarni krizi

Italija je zaradi pritoka priseljencev razglasila humanitarno krizo.

Objavljeno
12. februar 2011 18.07
Ma. F./STA
Ma. F./STA
SANA, ALŽIR, RIM – Pretekli petek je v Egiptu po 30 letih vladavine in 18 dneh množičnih protestov odstopil Hosni Mubarak, ki se je uklonil zahtevam nezadovoljnih državljanov. Na dogajanje v Egiptu pa so se odzvale še nekatere druge države, med drugim tudi Jemen in Alžirija. V glavnih mestih teh držav namreč potekajo protesti proti zdajšnjemu režimu.

Protestniki v Jemnu zahtevajo odstop predsednika Saleha

V središču jemenske prestolnice Sana se je danes zbralo več tisoč protestnikov, ki so pozivali predsednika Alija Abdulaha Saleha, naj sledi zgledu egiptovskega predsednika Mubaraka in odstopi. »Po Mubaraku je na vrsti Ali,« je vzklikalo okoli 4000 protestnikov, večinoma študentov. Po navedbah očividcev so protesti izbruhnili potem, ko je prišlo do spora med skupino študentov, ki so skušali izobesiti protivladni napis, in podporniki vladajočega Splošnega ljudskega kongresa, ki so to skušali preprečiti.

Demonstranti v Alžiru pripravljeni na shod za demokracijo

V alžirski prestolnici Alžir se je danes zbralo okoli 2000 demonstrantov, ki na protestnem shodu zahtevajo spremembo režima in demokracijo. Ob začetku sicer prepovedanega shoda, ki poteka ob okrepljeni navzočnosti varnostnih sil, je prišlo do nasilja med protestniki in policijo, več ljudi so aretirali. V središču Alžira je ob začetku protestnega shoda policija z gumijevkami pretepla več demonstrantov. Številne ljudi, med njimi tudi opozicijske voditelje, so aretirali. O ranjenih za zdaj ne poročajo.

Alžirske oblasti so že zjutraj povsem zaprle prestolnico, v pripravljenosti pa je okoli 30.000 pripadnikov varnostnih sil. Prav tako so ustavili železniški promet, promet pa ovirajo številne cestne zapore. V več predelih Alžira je videti tudi oklepna vozila.

Italija zaradi pritoka priseljencev razglasila humanitarno krizo

Italijanska vlada je danes razglasila humanitarno krizo na otoku Lampedusa, kamor je v minulih dneh prispelo več tisoč priseljencev iz severne Afrike, kar je presenetilo lokalne oblasti, ki so že pred meseci zaprle taborišča za imigrante. Priseljenci so večinoma iz severnoafriških držav, ki jih pretresajo politični nemiri. Italijanske oblasti danes načrtujejo vsaj deset poletov z Lampeduse v Bari in Cortone, kamor naj bi nastanili večino prišlekov. Preostale naj bi s trajektom prepeljali na Sicilijo.


Italijanski notranji minister Roberto Maroni je v petek opozoril pred grozečo krizo. Izrazil je tudi bojazen, da bi se med priseljenci lahko skrivali teroristi, ki bi izkoristili zmedo po ljudski vstaji v Tuniziji. Zunanji minister Franco Frattini pa je od EU zahteval, naj sprejme nujne ukrepe za zajezitev vala beguncev.