Nezadovoljni kmetje s traktorji na cesto

Opozarjajo, da vlada s politiko uvoza uničuje kmetijsko proizvodnjo na Hrvaškem.

Objavljeno
07. marec 2011 13.36
T. L.
T. L.
ZAGREB – Val protivladnih protestov na sosednjem Hrvaškem se širi: protestnikom na ulicah hrvaških mest pa so se pridružili še kmetje, ki niso zadovoljni z vladno kmetijsko politiko. Okoli 11. ure so blokirali državni cesti pri Varaždinu in Požegi, v prihodnjih dneh pa naj bi vrste protestnikov okrepili še kmetje iz drugih delov Hrvaške. Kot napovedujejo, bodo z blokado vztrajali do izpolnitve zahtev. S predstavniki kmetov naj bi se v torek popoldne sestal kmetijski minister Petar Čobanković.

Kmetje zahtevajo pripravo strategije kmetijske proizvodnje in opozarjajo, da vlada s politiko uvoza uničuje kmetijsko proizvodnjo na Hrvaškem. Med drugim si prizadevajo za cenejše dizelsko gorivo, brezplačno legalizacijo kmetijskih farm, največ štiriodstotne obresti na posojila, znižanje cen zakupa kmetijskih zemljišč ter izplačilo kapitalskih vlaganj za leti 2008 in 2009.

Ker nezadovoljnih kmetov nista sprejela ne premierka Jadranko Kosor niti pristojni minister, so kmetje vzeli pravico v svoje roke in s traktorji začeli zapirati ceste.