Ni dovolj, da vlada le gasi požar

Nevidni delavci: Uredba o pomoči delavcem SCT in Vegrada se loteva posledic, ne vzrokov.

Objavljeno
20. februar 2011 12.59
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Uredba, s katero bo vlada delavcem v stiski, ki ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov, namenila 300.000 evrov, se loteva zgolj posledic, menijo v gibanju Nevidni delavci sveta. Od vlade zato zahtevajo, naj se takoj loti vzrokov za nastali položaj. Kot dodajajo, mora uredbi slediti sprememba zakonodaje in drugačna praksa.

Šele na ta način bo mogoče razgraditi diskriminacijo in uvesti enakopravnost migrantskih delavcev, so prepričani Nevidni delavci sveta. Pojasnjujejo pa, da gre pri tem zgolj za delno oceno vladne uredbe, saj je zaradi demokratične narave organiziranosti gibanja hiter dokončen odgovor na vprašanje o stališču gibanja do uredbe nemogoč.

Z uredbo vlada priznava sramotno diskriminacijo

S to uredbo vlada po njihovem prepričanju sicer priznava, da obstaja sramotna diskriminacija migrantskih delavcev. Na tisoče jih je dolga leta vplačevalo prispevke v socialno blagajno, pravic iz tega naslova pa niso mogli nikoli uveljaviti, poudarjajo.

Okradeni delavci pred slovenko kozularno pisarno


»Od vlade pričakujemo, da bo naslovila celotno problematiko sistematičnega kršenja pravic migrantskim delavcem. Ob tej priložnosti spominjamo tudi na več deset tisoč delavcev, ki so oropani morali zapustiti Slovenijo in so ostali brez možnosti za udejanjenje svojih pravic. Teh ta uredba ne zajema,« so zapisali.

Zato napovedujejo, da bodo samoorganizirane skupine okradenih delavcev v okviru gibanja 3. marca v Banja Luki demonstrirale pred slovensko konzularno pisarno.