Niti v peto ni občina

Bodo Ankarančani res morali po ustavno pravico v Strasbourg?

Objavljeno
10. februar 2011 19.22
Jadran Vatovec
Jadran Vatovec
LJUBLJANA, ANKARAN – Ne zgolj zakonojemalci, kakor je komentatorka Primorskih novic Vesna Humar povsem upravičeno prekrstila naše parlamentarce zakonodajalce, ustavoprikrojevalci so še enkrat pokazali mišice: potrdili so, da se požvižgajo na tisto, kar piše v ustavi, da jim je čisto vseeno, kaj so v svojo odločbo zapisali ustavni sodniki, ter da jih pravzaprav sploh ne zanima, kako (za kaj) so se na referendumu izrekli prebivalci Ankarana. Žalostno, vendar resnično: že petič je klavrno propadel poskus ustanovitve nove občine Ankaran. To se je zgodilo, kljub temu da se je vladna koalicija, ki ima v državnem zboru več kot zadostno večino, do zadnjega bobneče trkala po prsih, češ kako spoštuje odločbo ustavnega sodišča in jo bo upoštevala. Pa je ni.

Drži, na seji parlamentarnega odbora so resda v izrecnem nasprotju z zavezujočo odločbo ustavnega sodišča, ki je državnemu zboru naložilo, naj omogoči ustanovitev nove občine, glasovali kar trije poslanci Janševega SDS (Rudolf Petan, Štefan Tisel in Marijan Pojbič), Bogdan Barovič (Jelinčičev SNS) in tudi poslanec madžarske narodne skupnosti László Göncz, vendar pa zgolj ti sprejetja zakona o ustanovitvi občine Ankaran ne bi mogli preprečiti, če ne bi proti glasovali še poslanec Pahorjevega SD Tomaž Tom Mencinger, poslanec Erjavčevega DeSUS Matjaž Zanoškar in predsednik odbora, veljak Golobičevega Zaresa Vili Trofenik. Prav zaradi tega, kajpak, odbor ni mogel podpreti nobenega od zgolj treh členov zakona, ki ga je v parlamentarno proceduro občinotvorno predlagal SLS. Zaradi tega je državni zbor na popoldanski seji lahko samo še ugotovil, da je parlamentarno odločanje o tem zakonu pač – končano.

Lobiji so nad ustavo

Cinično je, da različni predstavniki posameznih parlamentarnih strank zdaj trdijo, kako zelo presenečeni so bili nad tistim, kar se jim je »nepričakovano« primerilo. Čemu bi vodja poslanske skupine Zaresa Franco Juri post festum kogar koli prepričeval, da so bili v njihovi poslanski skupini dogovorjeni, da se bo njihov član odbora (predsednik odbora) vzdržal pri glasovanju? Juri pa ni rekel samo tega, omenjal je celo nekakšen mini puč. Neverjetno. Če bi bili res drugače dogovorjeni, bi se njihov poslanec vsekakor vzdržal. Ne samo da se ni vzdržal, njegov glas proti je bil tako rekoč najpomembnejši, ključen. Tudi govoričenje o tem, da poslanci niso vezani na kakršna koli navodila in kdo vse je bil že ves čas proti ustanavljanju (pre)majhnih občin, je predvsem demagoško in skrajno sprenevedavo.

Gregorju Strmčniku, vodji ankaranske civilne iniciative, ki se spet in spet zaman spopada z ljubljanskimi birokratskimi mlini na veter, ki so pač spet in spet pripravljeni ustreči vplivnim lokalnim lobijem, znova ni preostalo drugega, kot da ponovi, da je glasovanje na seji odbora za lokalno samoupravo pomenilo sprenevedanje in zavlačevanje ter nepojmljivo norčevanje iz referendumske volje ankaranskih volivcev in iz povsem nedvoumne odločbe ustavnega sodišča.

Zdaj naj bi bilo, skratka, v precejšnji zadregi tudi vodstvo državnega zbora z dr. Pavlom Gantarjem na čelu, saj ugotavlja, da (skoraj) ni smiselno več vlagati v proceduro (še enega) zakona o občini Ankaran – zakaj ni smiselno, če pa ima koalicija, ki ustanovitev občine menda podpira, v parlamentarni dvorani večino in lahko kadar koli zamenja svoje domnevno neubogljive člane odbora? – in ne ve, v kaj se bo zapletlo, če bo razpisalo lokalne volitve v občini Koper, vendar hkrati tudi na območju nesojene občine Ankaran.

Poslanec SLS in član parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo Franc Bogovič ne včeraj ne davi ni mogel skrivati razočaranja nad ravnanjem osmih poslanskih kolegov, članov odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj iz vrst SD, Zaresa, SDS, DeSUS in SNS: »Prebivalci Ankarana ne smejo postati talci tistih, ki so še kako dejavno sodelovali pri razvoju lokalne samouprave, danes pa (s figo v žepu) opozarjajo na zgrešeno politiko na področju lokalne samouprave.«

Da tako pišmeuharska ustavitev predloga zakona o ustanovitvi občine Ankaran pomeni zločin nad pravno državo, se strinja tudi Bogovičev strankarski šef, prvak opozicijskega SLS mag. Radovan Žerjav: »V poslanski skupini SLS smo mnenja, da je bil to eden največjih zločinov nad pravno državo. Očitno je bil ves dobronamerni trud poslancev SLS zgolj zlorabljen za prikrivanje lokalnih lobističnih interesov, zaradi katerih je v tej državi, kot vse kaže, prepovedano ustanoviti po ustavi dovoljeno občino. Očitno lokalna politika obvladuje državno na zelo prefinjen, podtalen način. Ob tem postaja nepomembno vprašanje, ali bomo uzakonili združljivost ali nezdružljivost županske funkcije s poslansko. Nezaslišano je, da koalicija že drugič s proceduralnimi potezami onemogočila ustanovitev občine, za katero so se večinsko izrekli prebivalci in ki bo jo morali ustanoviti tudi po stališču ustavnega sodišča.«