Notranja ministrica utajo davkov zanika

Kresalova in Miro Senica utajevala davke pri avtomobilih?

Objavljeno
04. marec 2011 13.40
K. K.
K. K.
LJUBLJANA – Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in odvetnik Miro Senica, sicer partnerja, sta v postopku zaradi prijave, da naj bi utajevala dajatve in ponarejala listine pri nakupih motornih vozil različnih blagovnih znamk. Strokovnjaki iz davčnih in tožilskih vrst so ocenili, da so papirji verodostojni. Uradnih odgovorov davčne uprave pa ni, saj gre za zadeve, ki so po besedah Iztoka Verdnika davčna tajnost.

Prijavo, ki jo je ljubljanskemu okrožnemu državnemu tožilstvu odstopila davčna uprava, je danes objavil spletni portal požareport, pridobili pa smo jo tudi na Slovenskih novicah. Iz prijave je med drugim razvidno, da gre za pet luksuznih vozil, in sicer za astona martina, dva audija A8, mercedes in Porschejevega terenca.

Kresalovo in Senico je, kot izhaja iz dokumentov, ki imajo žig tožilstva, prijavila bivša uslužbenka enega od vpletenih podjetij. Davčna uprava sicer tožilstvu v dopisu pojasnjuje, da ne razpolaga z dokazi, da sta bila Kresalova in Senica kot voznika avtomobilov res aktivno vključena v pridobivanje avtomobilov iz EU v Slovenijo.

Odgovora Kresalove in Senice

V uredništvo smo prejeli odgovor ministrice, ki ga objavljamo v celoti:

»Vse moje davčne obveznosti so poravnane, zato kategorično zanikam kakršno koli utajo davkov ter ponarejanje listin. Posebej poudarjam, da je davčna uprava v odstopu anonimne prijave tožilstvu sama zapisala, da ne razpolaga z dokazi, da sva bila s partnerjem aktivno vključena v pridobivanje vozil iz EU v Slovenijo, kot navaja anonimna prijaviteljica.

Ugotavljam, da za nekatere očitno velja pravilo, da je dan brez afere s Katarino Kresal izgubljen dan. Zanimivo in zgovorno ob tem pa tudi je, da se je tovrstni bombastični zapis pojavil ravno v času, ko se na novo razčiščuje trgovina z orožjem in ugotavlja prirejanje arhivskih dokumentov, in to ravno na portalu, ki se mu ti dve zgodbi ne zdita vredni pozornosti.

Kljub temu da sem politik in s tem javna osebnost, pa imam tudi sama minimalne pravice do varovanja svoje integritete in pravico, da se me sodi po dejanjih, ki sem jih storila, ne pa po dejanjih, ki jih nisem, pa bi se nekaterih želeli, da sem jih. Dokumenti, ki so nastali na podlagi anonimne prijave, so bili spravljeni v javnost izključno z namenom, da me oblatijo in mi povzročijo resno politično škodo.«

Odgovoril je tudi Miro Senica, ki je zapisal naslednje:

»Kakor je izrecno navedeno v objavljeni dokumentaciji, so v Dursu zapisali, da ne razpolagajo z dokazi, da bi bila jaz ali pa moja življenjska partnerica kakor koli aktivno vključena v uvoz vozil iz Evropske unije v Slovenijo; vsakršno tovrstno povezanost tudi odločno zanikam.«

 

Dokument lahko preberete na spodnji povezavi: