Nov potres na Japonskem, škode (še) ni

Zemljo je treslo z magnitudo 8,9, cunami zadel otok Honšu in Tokio.

Objavljeno
11. marec 2011 08.45
T. L., A. L., Šp. S./STA
T. L., A. L., Šp. S./STA
TOKIO – Po prvem, drugi je državo stresel zvečer, poročil o škodi pa ni, potresu in cunamiju je na Japonskem doslej umrlo preko tisoč ljudi. Na obali v bližini mesta Sendaj, ki leži blizu epicentra potresa, so našli 200 do 300 trupel, je sporočila japonska policija. Šlo naj bi za ljudi, ki jih je zalil 10-metrski popotresni val, ki je območje popolnoma opustošil. Ob tem je visoka voda odnesla tudi ladjo s približno 100 potniki, katerih usoda še ni znana, prav tako pa pogrešajo še potniški vlak.

Odjeknilo je več eksplozij, ogenj naj bi med drugim zajel petrokemično tovarno in rafinerijo, zagorelo je več zgradb, požar pa je izbruhnil tudi v jedrski elektrarni, vendar so ga še pravočasno ukrotili. Zaradi varnostnih razlogov so zaustavili delovanje štirih tovrstnih elektrarn.

Čeprav je japonski premier Naoto Kan zagotovil, da v potresu niso bile poškodovane jedrske elektrarne niti ni prišlo do izpusta radioaktivnih snovi, je vlada razglasila izredne jedrske razmere. To sicer storijo v primerih uhajanja radioaktivnih snovi ali okvar na sistemu za hlajenje reaktorja. Na Japonskem imajo več kot 50 delujočih jedrskih reaktorjev. Okoli 2000 prebivalcev, ki živijo v bližini jedrske elektrarne Fukušima, so pozvali k evakuaciji. Zaradi potresa je ustavljen tudi železniški promet na severu države.

Kaos na mestnih ulicah


Po poplavljenih ulicah nosi vozila, številni ljudje so ujeti v stavbah, ogromni valovi pa so odnesli tudi ladjo, ki je prevažala več kot 100 potnikov. Tokijski novinarji na twitterju že opozarjajo, da se lahko jutri pojavi problem s prehrano: police v trgovinah naj bi bile že povsem izpraznjene, medtem ko zagotovila, da bodo dostavljalci lahko pripeljali nove pošiljke hrane, ni.

Visoki valovi grozijo tudi drugim državam

Na začetku popoldneva po lokalnem času je severovzhod Japonske prizadel potres magnitude 8,9 (poroča se o več različnih močeh potresa, in sicer od 7,9 do 8,9). Zaradi močnega tresenja stavb so ljudje pobegnili iz njih. Več cunamijev, največji naj bi merili do 10 metrov, je že trčilo ob japonsko obalo, visoki valovi pa naj bi grozili celo Tajvanu, Indoneziji, Rusiji in Severnim Marijanskim otokom, poroča BBC. Precej pozorni so tudi na zahodni obali Amerike, predvsem v Gvatemali, Salvadorju, Kostariki in na Havajih. >> Preberite še: Trije največji potresi terjali okoli milijon žrtev

Kaj je s Slovenci?


Slovenski državljani v potresu po podatkih MZZ niso bili prizadeti, prav tako pa nimajo podatkov, da bi jih ogrozili popotresni dogodki.

Po podatkih veleposlaništva v Tokiu, s katerim je MZZ v stalnih stikih, je na Japonskem okoli 20 Slovencev, ki tam stalno živijo, tam pa se v okviru službene poti zadržujeta tudi dve delegaciji in več raziskovalcev, ki so na študijskem obisku pri japonskih raziskovalnih inštitutih. MZZ trenutno še ni uspel navezati stika z okoli petimi Slovenci, je pa možno, da so se ti medtem oglasili svojcem. Številni Slovenci na Japonskem so se sicer po potresu oglasili slovenskemu veleposlaništvu v Tokiu in sporočili, da je z njimi vse v redu. Turistična agencija Kompas je sporočila, da sta dva njihova potnika na Japonskem na varnem na ladji, ki je iz varnostnih razlogov izplula iz pristanišča Nagasaki, je še povedal vodja konzularnega sektorja ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter.

Epicenter potresa je bil sicer v bližini kraja Mijagi. V zadnjih dneh je Japonsko prizadelo več potresov, eden močnejših je znašal 7,2 po Richterju.

Japonska na pomoč poslala vojake, letala in ladje

Japonska vojska je na pomoč prizadetim območjem napotila 8000 vojakov, 300 letal in 40 ladij. Japonski zunanji minister Takeaki Macumoto je medtem za pomoč v reševalnih akcijah zaprosil tudi okoli 50.000 ameriških vojakov, nameščenih na Japonskem.

Pripadnike vojske so poslali v prefekturo Mijagi in na druga območja na severovzhodu države, ki so bila v silovitem potresu in cunamiju, ki je poplavil celotna območja, najbolj prizadeta. Proti prizadetemu japonskemu otoku Honšu so napotili armado 20 vojaških rušilcev in 25 vojaških letal. Vojaški helikopterji so medtem reševali več sto otrok, ki so bili ujeti v šoli v mestu Vatara.

Policijske sile, predstavniki agencije za požarno varnost in ministrstvo za zdravje so medtem v reševalne akcije poslali zdravstvene in reševalne ekipe. Kot je poudaril premier Naoto Kan v nagovoru na televiziji, so zaradi katastrofe takoj vzpostavili izredni odzivni center, ki ga bo vodil sam. Mnoge države so Japonski že ponudile pomoč.

6000 s svojih domov

Japonske oblasti so odredile evakuacijo prek 6000 ljudi, ki živijo v bližini jedrske elektrarne v mestu Fukušima, saj obstaja nevarnost uhajanja radioaktivnih snovi. Po potresu se je namreč znižala raven vode v reaktorju.

Med potresom je prišlo do mehanske napake na sistemu hlajenja reaktorja, zato so ga ustavili, vendar ta kljub temu ostaja vroč. Po besedah strokovnjaka za jedrsko energijo Roberta Alvareza, je lahko potres poškodoval naprave, ki v elektrarno dovajajo vodo. Ob tem je dodal, da bi v primeru neuspeha pri črpanju vode v reaktor v roku 24 ur to lahko imelo resne posledice, vključno z stalitvijo jedra reaktorja.

Videoposnetek: