Novi pisni dokazi v primeru Patria

Karl Erjavec in Albin Gutman sta obtožena nevestnega dela v službi.

Objavljeno
02. marec 2011 10.19
Mo. S./STA
Mo. S./STA
LJUBLJANA – Na ljubljanskem okrajnem sodišču se v zadevi Patria nadaljuje sojenje nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske (SV) Albinu Gutmanu.

Tožilka Branka Zobec Hrastar je v sojenju predlagala nove pisne dokaze. Po Erjavčevih besedah gre zlasti za gradiva vlade, ki pa naj ne bi povedala nič novega. Še pred tem pa je tožilka vložila spremenjen obtožni predlog. Spremembo obtožnega predloga in nove dokaze Erjavec vidi kot zavlačevanje postopka, zato pričakuje, da bo tožilstvo, tudi če bo oproščen, vložilo pritožbo.

Spet je poudaril, da škoda ni bila povzročena in da se je vozila nabavilo, da bi zagotovili maksimalno varnost za pripadnike SV, ki delujejo v tujini. Spomnil je, da je bila ovadba zaradi zlorabe položaja že zavržena, sicer pa konca obravnave danes ne pričakuje, temveč na naslednji obravnavi 16. marca.

Povzročila za 16,8 milijona evrov škode?


Tožilstvo obtoženima očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima očita še, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest od teh.

Sojenje se je sicer začelo novembra lani. Po uvodnem branju obtožnega predloga in zagovorih se je januarja nadaljevalo s pričanjem obrambne ministrice Ljubice Jelušič in načelnika Generalštaba SV Alojza Šteinerja.