Novi val podražitev: železnica, pošta, zavarovanje

S 1. marcem veljajo višje cene nekaterih storitev.

Objavljeno
01. marec 2011 08.17
Mo. S./STA
Mo. S./STA
LJUBLJANA – S 1. marcem je državo zajel nov val podražitev. Potem ko smo o podražitvah v domovih za starejše že poročali, pa so z današnjim dnem cene višje tudi na področju železnic, pošte in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Potovanje z vlakom še vedno cenejše kot z avtobusom

Prevoz potnikov po železnici se je podražil za šest odstotkov. Takšno zvišanje predvideva minuli teden na vladi sprejeta uredba o določitvi najvišjih cen prevoza potnikov po železnici v notranjem potniškem prometu. Zvišanje cen je vgrajeno v načrtovane transportne prihodke v osnutku letošnjega poslovnega načrta Slovenskih železnic za potniški promet, ki se bodo na račun zvišanja cen v potniškem prometu predvidoma povečali za 811.300 evrov.

Kot poudarjajo na železnicah, je zvišanje cen potrebno, saj cene prevoza potnikov po železnicah precej zaostajajo za cenami javnega cestnega prometa. Tudi ob tem dvigu bodo namreč cene javnega cestnega prometa še vedno višje za 37 odstotkov.

Poštne storitve povprečno višje za tri cente

Pošta Slovenije je cene poštnih storitev v notranjem in mednarodnem poštnem prometu, ki spadajo v obseg univerzalne poštne storitve, zvišala za tri cente oziroma v povprečju za deset odstotkov. Cena za pošiljanje standardnega pisma v notranjem prometu tako znaša 27 centov, navadnega pisma do 20 gramov 31 in dopisnice 27 centov. V mednarodnem poštnem prometu bo cena standardnega pisma 40 centov, navadnega pisma do 20 gramov 44 centov, dopisnice pa 36 centov.

Kljub povišanju so cene storitev med najnižjimi v Evropski uniji (EU), pravijo v Pošti Slovenije, saj je cena standardnega pisma v notranjem poštnem prometu v državah EU v povprečju 51 centov, nižjo ceno od Slovenije pa ima le Malta (19 centov). S povišanji bo Pošta Slovenije delno odpravila cenovna nesorazmerja pri univerzalni poštni storitvi glede na druge države oziroma nekoliko znižala negativni poslovni izid na tem področju.

Najdražja Adriatic Slovenica

Premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zdravstvenih zavarovalnic Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica bodo dražje v povprečju za 1,35 oziroma 1,85 evra. V Vzajemni bo nova premija brez popusta znašala 24,62 evra. Podražitev premij bo zadoščala za pokrivanje predvidenih škod in za kapitalsko ustreznost zavarovalnice, pojasnjujejo. Brez spremembe višine premije v tem letu bi namreč imeli izgubo v znesku približno 14 milijonov evrov.

V Triglavu so zaradi rasti stroškov doplačil k zdravstvenim storitvam povišali mesečno premijo za 1,36 evra. Nova cena bo tako znašala 25,99 evra. Najdražje premije bodo plačevali zavarovanci Adriatic Slovenice, saj bodo za osnovno premijo brez popusta po novem plačevali 26,49 evra. V Adriatic Slovenici podražitev premij upravičujejo z rastjo stroškov zdravstvenih storitev in negativnim poslovanjem pri dopolnilnih zavarovanjih.