NSi: Türk znova razdvaja

Predlog za Bohinčevo imenovanje je Türk že poslal v državni zbor.

Objavljeno
14. marec 2011 17.41
K. K.
K. K.
LJUBLJANA – Nekdanjega notranjega ministra in rektorja Univerze na Primorskem Rada Bohinca je predsednik republike Danilo Türk predlagal za ustavnega sodnika. Kot so sporočili s predsednikovega urada, se je Türk tako odločil po pogovorih z vodji poslanskih skupin. Urad predsednika je predlog že posredoval v nadaljnje odločanje državnemu zboru.

Oster odziv NSi

»Tako ne gre več naprej. Treba je zaustaviti politiko, ki jo vodi predsednik Danilo Türk. Politiko, ki je zgrajena zgolj na ideologiji in sovraštvu ter razdvajanju državljanov Slovenije,« so se na predlog za imenovanje Bohinca že ostro odzvali v NSi. Predsednik po njihovem »ne more iz svoje kože, ki so mu jo nadeli v mladostnih letih. Predsednikov predlog, da ustavni sodnik postane Rado Bohinc, nadvse preverjen kader tranzicijske levice in dolgoletni član Pahorjevih Socialnih demokratov, tudi predsednik evropskega foruma SD, je ponižujoč predlog za slovenski pravni sistem. Ta predlog je izključno ideološki, strogo politični in ne strokovni. Sprašujemo se, ali je predsednik Danilo Türk sploh še sposoben resne in temeljite presoje, da bi na tako odgovorne funkcije predlagal ljudi, ki niso pripadniki ali člani strank slovenske levice. Ustavno sodišče bo z dr. Bohincem postalo le politično trobilo več v rokah slovenske levice.«

Kandidatje so bili štirje

V predsednikov urad so sicer v tem krogu priromale štiri kandidature za ustavne sodnike. Poleg Bohinca so se prijavili še Lucijan Bembič, nekdanji generalni državni pravobranilec, Damjan Gantar, višji sodnik na Upravnem sodišču Republike Slovenije, oddelek za varstvo ustavnih pravic, in Marko Novak, izredni profesor za področje filozofije in teorije prava ter ustavnega prava z Evropske pravne fakultete v Novi Gorici.