O enotnih počitnicah vsaka stran po svoje

Na ministrstvu še vedno zagovarjajo idejo poenotenih zimskih počitnic.

Objavljeno
28. februar 2011 13.20
Simon Uršič
Simon Uršič
LJUBLJANA, MARIBOR, BOVEC, PORTOROŽ – Ob izteku enotedenskih zimskih šolskih počitnic, ki so bile letos prvič enotne za vso državo, so se potrdile bojazni turističnih delavcev, da bodo krajše počitnice povzročile upad obiska in prihodkov. Največ težav je povzročil teden med 14. in 20. februarjem, ki bi po stari ureditvi moral biti prvi teden zimskih počitnic.

Kaj pravijo 'na terenu'?


Na smučišču Krvavec so bili s preteklim tednom deloma zadovoljni, saj so na snežne poljane privabili 15.000 obiskovalcev, kar pa je 7000 manj kot v istem času preteklo leto. Največji upad jim je prinesel prvi teden po stari ureditvi, saj se je v primerjavi z lanskim letom obisk zmanjšal za 20 odstotkov.

Na Mariborskem Pohorju natančnih številk še nimajo, vendar bi na prvi pogled lahko ocenili, da je bilo smučišče še kar zasedeno. V tednu pred zimskimi počitnicami so imeli 30 odstotkov manjši obisk kot v istem času lani.

Na smučišču v Cerknem so s preteklim tednom še kar zadovoljni, z obiskom pred dvema tednoma pa še zdaleč ne. Točnih številk še nimajo.

V Kranjski Gori, kjer se pospešeno pripravljajo na tekmovanje za pokal Vitranc, so nam podali podatke za februar – imeli so kar 25 odstotkov manj obiskovalcev v primerjavi z lanskim letom.

Slovenija ni Avstrija

Smučišče Kanin podatke o obisku še zbira, a s hitro oceno ugotavljajo, da so jim počitnice prinesle kar 30 odstotkov manj obiskovalcev kot prejšnje leto, medtem ko jim je zloglasni prvi teden odnesel kar 40 odstotkov obiska. »Če bi se kaj podobnega zgodilo na primer v Avstriji, bi moral odgovorni minister krepko razmisliti o nadaljevanju svojega mandata,« je pojasnil Aleš Uršič, direktor družbe ATC Upravljanje Kanin.

Na Obali povečali obisk

Z obiskom v počitniškem tednu pa so zadovoljni v hotelih Bernardin. V primerjavi z lanskim letom se jim je obisk povečal za 13 odstotkov, vendar so tudi pri njih zabeležili upad med 14. in 20. februarjem. Po njihovih besedah bi vseeno rajši videli tradicionalne dvotedenske počitnice.

Na ministrstvu zagovarjajo odlično idejo

Po drugi strani pa se pristojnim na ministrstvu za šolstvo in šport, kjer po njihovih besedah delujejo v korist šolstva, odločitev o enotnih počitnicah zdi odlična. V ospredju naj bi bilo predvsem postavljanje potreb in zmožnosti otroka. Družine naj bi prvič po 30 letih skupaj preživele zimske počitnice, prav tako ni bilo napovedanih gneč in nesreč na smučiščih, poleg tega pa naj bi enotne počitnice prispevale tudi k ponosu šolnikov in povečanju avtonomije šolskega polja, ki mu je v družbi priznano pomembno poslanstvo.

»Pozitivni učinek enotnih počitnic se je izkristaliziral v gospodarstvu. Vidimo lahko, kateri turistični centri so dobro vodeni in kateri imajo na tem področju še ogromno možnosti za izboljšavo,« so odgovorili z ministrstva glede najnovejše počitniške reforme. »Teh, ki smučajo in imajo hkrati šoloobvezne otroke, je približno 10 odstotkov. Ne moremo prilagajati počitniškega sistema samo tistim, ki smučajo, plavajo ... «

Na podlagi strokovnih analiz bo tudi mogoče ugotoviti, kakšni so ekonomski učinki poenotenja zimskih počitnic. Končni podatki o uspešnosti naj bi bili na voljo šele maja.

Usoda enotnih zimskih počitnic, ki jih je šolski minister Igor Lukšič uvedel v tem šolskem letu, ostaja nejasna. Je pa zanimivo, da je kljub njihovi domnevni uspešnosti premier Borut Pahor že izrazil prepričanje, da novi sistem ni boljši od starega. Kot je že napovedal, bo Lukšiču predlagal vrnitev na dva počitniška termina.