Obama ponudil pomoč Japonski

Cunami je na ameriškem otoku Guam iztrgal iz priveza dve vojaški podmornici.

Objavljeno
11. marec 2011 20.45
S. N./STA
S. N./STA
WASHINGTON - Prijatelja spoznaš v nesreči - to spoznavajo tudi Japonci, ki jih je prizadel katastrofalni potres. Ameriški predsednik Barack Obama je na novinarski konferenci že ponudil vso pomoč in izrazil sožalje žrtvam.

Obama, ki je po telefonu poklical japonskega premiera Naota Kana, je dejal, da imajo ZDA v bližini že eno letalonosilko, druga pa je na poti tja. Na Japonskem je letalonosilka George Washington, proti njej pa pluje letalonosilka Ronald Reagan.

Po potresu na Japonskem je Tihi ocean zajel velik cunami, ki je že dosegel tudi obalo ZDA. O žrtvah ne poročajo, vendar pa je Obama Američane opozoril, naj upoštevajo ukaze o evakuacijah.

Cunami je na ameriškem otoku Guam iztrgal iz priveza dve vojaški podmornici, vendar so ju brez škode spravili nazaj na varno. Na Havajih je je val pri Velikem otoku dosegel višino treh metrov in zalil avlo hotela, sicer pa o večjo škodi in žrtvah še ne poročajo. Ob 17.30 po srednjeevropskem času so prvi valovi dosegli obalo ameriške zvezne države Oregon, od koder prav tako ne poročajo o večji škodi.

Guverner Havajev Neil Abercrombie je prebivalce države opozoril, da nevarnosti še ni konec, saj naj bi bili uvodni valovi cunamija ponavadi manjši in najhujše lahko še pride.